Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.06.2014 10:53

Порошенко і ринок праці України

Експерт ринку праці

Відкритий лист до Президента України Петра Порошенка з приводу нагальної потреби легалізації ринку праці України


Порошенко і ринок праці

Шановний Петре Олексійовичу! Пане Президенте!

Звертаюся до Вас, як до людини, що очолила країну у вкрайнепростий час. Зізнаюся, мене, як і багатьох інших моїх друзів та знайомих,потішила ваша інаугураційна промова: там говориться про всі ключові для країниречі, над якими, очевидно, Ви будете працювати в першу чергу.

Примітно, що в цій промові є цілий блок, присвяченийринку праці та робиться висновок про те, що «забезпечення людей роботою тагідною оплатою – це перша гарантія внутрішнього миру та національної безпеки».Дуже хочеться, щоб це були не просто слова!

Вам дані великі аванси, але очікування від вашоїдіяльності теж великі. Спадок, лишений Януковичем, тягне на дно і часу нареформи обмаль. Зараз багато людей втішені, що Україна змогла вистояти передзовнішньою агресією, здобула низку зовнішньополітичних перемог. Проте, вжевосени ейфорія пройде і у промислових регіонах постане питання: а що далі?Зрозуміло, що великий бізнес занадто неповороткий для того, щоб за кількамісяців створити багато нових робочих місць, про які ви говорили. Та й не підевін сюди, великий європейський бізнес, доки не стабілізується ситуація.

Але з ринком праці треба щось робити уже зараз! Це –вкрай чутливий ринок. На ньому зараз перебуває, за різними оцінками, близько 20млн. українців, переважна більшість яких є виборцями. Будь-яке покращення чипогіршення стану цього ринку суттєво впливає на суспільні настрої в країні. Несекрет, що заворушення на сході стали можливі не тільки через пряму підтримкуРосії, криміналітету та продажного чиновництва. В першу чергу вони можливічерез те, що мають під собою сприятливу соціальні базу – невдоволених своєюроботою, низькими заробітками, безправ’ям та безнадією людей, що залишилися наузбіччі.  

 Ринок праці маєдві системні проблеми: стан економіки і легальність. І якщо економіку за кількамісяців не вилікуєш, то з легалізацією ринку праці все набагато простіше.Виведення зарплат та працевлаштування з тіні не потребує нічого, крімполітичної волі та послідовності. Протягом 2-3 місяців цілком реально узгодитинормативну базу та дати чіткі настанови контролюючим органам про нульовутерпимість до нелегальної та напівлегальної праці.

Легалізація ринку праці принесе додаткові доходи добюджету та, головне, сприятиме зниженню соціальної напруги, бо вирішить одразукілька проблем: підвищить соціальну захищеність (декрет, лікарняні, відпусткитощо), унеможливить шахрайство в оплаті праці, створить передумови для більшзбалансованих відносин по лінії робітник – роботодавець, захистить віддискримінації жінок, інвалідів та меншини.

Це могли б бути вкрай необхідні та дуже помітні кожномуукраїнцю зміни, що дадуть відповідь на питання, за що ми стояли на Майдані.Легалізація ринку праці буде тією практичною перевагою європейського векторурозвитку, що зрозуміла та бажана навіть його противниками. І, мабуть, реальніта відчутні зміни на краще на ринку праці - це єдина можливість уникнутипролетарської революції, яка сьогодні близька, як ніколи раніше.

Легалізуйте ринок праці, пане Президент!


З повагою, Сергій Марченко, рекрутер.
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи