Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.10.2023 16:51

Тенденції українського аутсорсингу FM-послуг під час війни

Керівний директор, очільниця департаменту міжнародних операцій Impel Group, генеральний директор Impel Ukraine

Після тимчасової стагнації та деякого занепаду ринок Facility Management відновлюється, повертаючи стандарти якості.

Із початком повномасштабної війни в Україні на ринку аутсорсингу фасиліті менеджменту (ФМ) відбулися значні зміни.

У лютому та березні 2022 року значна кількість українських компаній та промислових об'єктів призупинили свою діяльність, очікуючи на розвиток подій у країні. Це був період значного падіння оборотів для індустрії ФМ послуг в цілому. Компанії, що займаються клінінгом, технічним обслуговуванням нерухомості або кейтерингом, втратили від 10 до 50% своїх доходів.

Опісля того, як перший шок минув і стало зрозуміло, що збройне протистояння триватиме місяці, ситуація повільно почала стабілізуватися, але з'явилася стійка тенденція до скорочення потенціалу FM-ринку.

До кінця вересня 2022 року практично не проводилося тендерів і не змінювалися постачальники FM-послуг, а контракти, що добігали кінця, як правило, продовжувалися на кілька місяців з компаніями, що вже надавали послуги на майданчиках.

Лише з жовтня 2022 року ринок обережно почав планувати бюджети на наступний рік і з'явилися тендери, як державні, так і комерційні.

Тут, однак, стала помітною сильна тенденція до різкого зниження ціни на послуги. І хоча багато замовників розуміли, що за ціну на 40-50-60% нижчу за поточну – при незмінних технічних параметрах контракту та зростанні мінімальної заробітної плати – неможливо отримати FM-послуги на належному рівні якості, більшість з них вирішили "спробувати", орієнтуючись більше на пріоритетне бачення економії, аніж на рівень сервісу, який можна було отримати в межах значно зменшеного бюджету.

Протягом багатьох років на FM ринку України були присутні великі локальні аутсорсингові компанії, такі як Shen, QFM, Cleaning PRO, Invait, Shaden, або кілька міжнародних компаній, таких як польська Impel. І саме ці компанії в останнє десятиліття задавали тон і формували стандарти обслуговування для всього ФМ-ринку, одночасно розвиваючи його. Це позитивно позначилося на всій українській економіці, оскільки збільшення частки послуг у ВВП країни є одним з важливих показників ступеня розвитку держави. Вважається, що у високорозвинених країнах послуги беруть участь у створенні ВВП на рівні понад 70%. У 2021 році в Україні рівень послуг у ВВП становив близько 60%.

У свою чергу, такі клієнти, як Mietinvest, ДТЕК та міжнародні інвестори швидко навчилися користуватися FM-аутсорсингом в Україні, оскільки отримали кращий стандарт обслуговування за менші витрати.

Сьогодні війна повністю змінила ринок. Окреслилися дві провідні тенденції: скорочення обсягу ринку приблизно на 40-45% (частково через війну, частково через втрату територій або руйнування внаслідок війни, а частково через вже згадане значне зниження цін на послуги) та значна фрагментація сегменту (велика кількість ФОПів, які пропонують неадекватно низькі ціни та підписують контракти, але часто де-факто не здатні надавати послуги або підтримувати стандарти, а також мають низький потенціал для органічного зростання, оскільки здебільшого не є платниками ЄСВ і можуть обслуговувати максимум 1-2 середніх клієнтів з місячним виторгом, що коливається в районі 650 тис. грн).

Якими можуть бути наступні тенденції?

Здається, що розумним, якщо не необхідним, кроком буде поступова консолідація ринку великими гравцями, щоб запобігти деградації ринку як такого. Справжній аутсорсинг приносить реальні вигоди для бізнесу, як для клієнта, так і для постачальників послуг, про що свідчить його роль у розвинених світових економіках, чого не скажеш про послуги, що надаються неспеціалізованими та спеціально створеними ФОПами.

Крім того, провідні холдинги та корпорації, особливо в Західній Україні, вже розуміють, що занадто низькі ціни лише руйнують ринок FM-послуг і не надають йому ніякої цінності (немає реального виконання послуг бажаного стандарту), тому поступово повертатиметься тенденція, коли клієнти будуть готові платити більше – фактично адекватно, за якісно виконану послугу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]