Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.09.2023 13:05

Польща цікава для іноземних інвестицій і без інвестнянь

Керівний директор, очільниця департаменту міжнародних операцій Impel Group, генеральний директор Impel Ukraine

Польща не є країною, багатою на природні ресурси, як, наприклад, Україна, Росія чи Казахстан, але вона успішно використала наявні свої переваги і створила нетоксичний інвестиційний клімат

Польща вже багато років приваблює міжнародних інвесторів не лише завдяки своєму географічному розташуванню чи розміру ринку, що вимірюється чисельністю населення, але головним чином завдяки значному запасу висококваліфікованої та відносно дешевої робочої сили. У 2018 році, згідно з даними Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), Польща посіла третє місце в Європейському Союзі та перше місце в Центральній та Східній Європі за кількістю випускників у галузі природничих наук, математики, інформатики, інженерії, виробництва, будівництва на 1000 осіб у віці 20-29 років.

У період економічних перетворень, тобто в 1990-х роках, Польща скористалася своїм шансом і завдяки успішному впровадженню низки реформ заклала підвалини для стабільного економічного зростання в наступні роки, інвестуючи, зокрема, у відповідну інфраструктуру або створюючи сприятливе для інвестицій бізнес-середовище. І словом, і ділом.

Варто наголосити, що Польща не є країною, багатою на природні ресурси, як, наприклад, Україна, Росія чи Казахстан, але вона успішно використала вищезгадані переваги і створила нетоксичний інвестиційний клімат.

За даними Головного статистичного управління, у 2021 році в Польщі працювало понад 23 000 компаній з іноземним капіталом. Найбільшими учасниками ринку, які акумулювали 40% усіх іноземних інвестицій, стали західні сусіди Польщі, а саме Німеччина (16%), за нею йдуть США (11%), Велика Британія (7%) та Франція (6%). Найбільше привабила підприємців автомобільна промисловість, тобто виробництво автомобілів, причепів, напівпричепів та комплектуючих до них. Далі йде роздрібна торгівля, що здійснюється переважно міжнародними торговельними мережами, оптова торгівля машинами й обладнанням, а також автомобілями та фургонами.

У 2022 році іноземні інвестиції склали 16,8% ВВП країни, створивши при цьому робочі місця для понад 2,11 мільйона осіб, що становить близько 14% від загальної кількості робочої сили. 

Наведена статистика показує, наскільки важливими для економіки є прямі інвестиції іноземних компаній. Крім того, вони приносять найсучасніші світові технології та управлінські інновації, а тенденції вказують на те, що з розвитком їхньої діяльності в Польщі все більше і більше згенерованого капіталу залишається в країні і у формі реінвестицій служить подальшому розвитку привабливих підприємств, а разом з ними і всієї економіки.

Слід підкреслити, що ключовими факторами є умови, які країна створює для інвесторів через свою економічну політику, включаючи стабільну податкову систему та правове регулювання, а також загальну соціально-політичну ситуацію.

Таким чином, саме в руках політиків знаходяться інструменти, які можуть успішно залучати інвесторів або ефективно відлякувати їх від вкладення свого капіталу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]