Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.03.2016 17:11

Як порушують виборчі права киян

Український підприємець-ресторатор

Українська влада, як і кілька років тому, знову намагається узурпувати важелі управління країною в одних руках.

Українська влада, як і кілька років тому, знову намагається узурпувати важелі управління країною в одних руках. Прикриваючись надуманими «аргументами» і ніби юридичною колізією, пропрезидентська сила фактично зірвала вибори до райрад Києва, грубо порушивши Конституцію України і законодавство, а також право громади обирати своїх представників у районах міста. По суті, процес децентралізації і розвитку місцевого самоврядування заблоковано.

При цьому влада використовує судову систему як політичний інструмент для призупинення демократичного розвитку держави і її столиці. Окружний адміністративний суд Києва вперше в історії незалежної України зупинив виборчий процес, оголошений Центральною виборчою комісією. Рішення було прийняте з порушенням низки норм матеріального та процесуального права. Центральна виборча комісія подала апеляційну скаргу, до якої приєдналися представники різних політичних сил та громади. Та,  незважаючи на доводи, Київський апеляційний адміністративний суд залишив ухвалу Окружного адміністративного суду без змін.

Центральна виборча комісія фактично не виконала своїх функцій, передбачених Конституцією України і законодавством – забезпечити безперервний хід виборів. Тому Київська організація «Об’єднання «Самопоміч» оскаржила бездіяльність ЦВК в Окружному адміністративному суді Києва. У позивних вимогах ми просили визнати протиправною бездіяльність ЦВК, яка не сформувала склад районних у місті Києві територіальних виборчих комісій.

На жаль, наша система судочинства і JUSTICE – це дуже різні речі.

До того ж, депутати від «Солідарності» в Київраді відверто маніпулюють громадською думкою та ігнорують виборчі права мешканців столиці України. Міський голова Києва замість того, щоб забезпечити контроль за виконанням рішення, ухваленого Київрадою 23 липня 2015 року щодо призначення виборів до райрад міста, робить усе, щоб відтермінувати вибори. Пропозиція мера Києва – звернутися до ЦВК щодо роз’яснення порядку призначення виборів до райрад не витримує критики. В законі «Про місцеві вибори» (частина шоста статті 14), що набув чинності 5 вересня 2015 року, перші вибори депутатів, сільських, селищних, міських голів призначаються Центральною виборчою комісією. Жодних роз’яснень від ЦВК не треба. Необхідно просто дотримуватися закону.

Також маніпуляціями є заяви мера і представників «Солідарності» про те, що вибори не можна проводити через загрозу дублювання функцій депутатів Київради і райрад і чиновників райдержадміністрацій. Насправді депутати Київради мали якісну нагоду працювати над розподілом повноважень райрад, запропонованих проектом рішення від фракції Самопомочі. Але їх представники в бюджетній комісії та комісії власності не взяли участі в обговоренні. Така позиція є нічим іншим, як політичним замовленням. Вочевидь, пропрезидентська сила не зацікавлена в проведенні виборів до райрад, оскільки політичні симпатії киян змінилися, що може відбитися на результатах, які «Солідарність» продемонструє на будь-яких виборах, в тому числі до райрад Києва. В Києві досі існує пряме президентське правління – президент призначає голів РДА, які безпосередньо підпорядковуються йому і аж ніяк не відповідають за свої дії перед громадою, яка, в свою чергу, жодним чином не може впливати і контролювати дії чиновників. Глава держави не сприяє розвитку реального місцевого самоврядування. Навпаки гальмує цей процес. Таке враження, що при нагоді президент призначав би керівників жеків, щоб повністю контролювати ситуацію в країні.

В той же час, «Об’єднання «Самопоміч» завжди в своїх діях керувалася чинним законодавством і Конституцією України. Закон – понад усе. Відповідно до статті 5 Основного Закону, єдиним джерелом влади в Україні є народ, який здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.  А згідно з частиною другою статті 3, права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, а головним обов’язком держави є утвердження і забезпечення прав і свобод людини. Частиною першою статті 38 громадянам гарантується право вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.  

Тому, щоб запобігти інсинуаціям навколо призначення перших виборів до райрад Києва, представники нашої політичної сили підготували і зареєстрували проект закону «Про призначення перших виборів до районних у місті Києві рад» №4227, який спрямований на захист виборчих прав громадян та на забезпечення самоврядування у місті Києві. Керуючись частиною першої статті 92 Основного Закону, якою встановлено, що організація і порядок проведення виборів визначається виключно законами України, вважаємо, що Верховна Рада повинна вжити всіх необхідних заходів для забезпечення реалізації громадянами України гарантованих їм виборчих прав.

Зокрема, проектом закону передбачається призначення  перших виборів до десяти районних рад Києва на 29 травня 2016 року та здійснення Центральною виборчою комісією усіх необхідних заходів з метою їх проведення.

Прийняття проекту закону «Про призначення перших виборів до районних у місті Києві рад» забезпечить реалізацію громадянами України – членами територіальної громади міста Києва – гарантованого статтею 38 Конституції України права вільно обирати і бути обраними до органів місцевого самоврядування. Ухвалення законопроекту є конституційним механізмом захисту порушених виборчих прав громадян та єдиним реальним способом проведення повноцінної децентралізації у межах міста Києва.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]