Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.07.2023 19:08

Подаємо структуру власності по-новому

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

Як влада спростила життя підприємцям: погляд сертифікованого спеціаліста з фінансового моніторингу

Вимога з подання структури власності та даних про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) принесла чимало клопоту деяким бізнесам. Так, компанії з одним власником і без додаткових юридичних осіб у структурі цю процедуру пройшли з легкістю. Але як тільки кількість бенефіціарів збільшується, а в структурі додаються інші компанії, особливо за кордоном, завдання з формування документів ускладнюється.

На щастя, через деякий час роботи системи, влада пішла на зустріч підприємцям і спростила цю процедуру.

Як це працює зараз я розберу в цьому матеріалі.

Перша перевага:

У нас з'явилася можливість подання відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) в електронній формі із застосуванням засобів ЄДВП. Таким чином, подання відомостей в електронній формі дозволить нам застосовувати механізм автоматичної перевірки відомостей про особу, яка є КБВ.

Друга зміна:

В ЄДР буде міститися інформація про КБВ юридичної особи, у тому числі, КБВ її засновника, якщо засновником є юридична особа.

Тобто, фактично, ми будемо бачити повністю весь ланцюжок, хто є до КБВ, тобто до фізичної особи, яка стоїть на кінці або на початку створення певної структури бізнесу.

Третя новела:

Після грудневої реформи скасували ст. 17-1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань». Раніше ми щорічно мали подавати відомості про КБВ. Тепер же цей обов'язок лежить на підприємці тільки тоді, якщо:

— відбуваються певні зміни щодо КБВ;

— вносяться зміни щодо будь-якої заміни КБВ у структурі власності у всьому ланцюжку.

Такі зміни повинні бути внесені впродовж 30 робочих днів з дня виникнення таких змін.

Четверта зміна:

Змінився порядок нотаріального посвідчення документів щодо оновлення інформації про КБВ і структуру власності. Так, якщо ми подаємо документи в електронній формі, тобто ставимо кваліфікований електронний підпис (КЕП), то в такому випадку це прирівнюється до нотаріальної подачі документів.

Тобто, у вас є дві опції для засвідчення такої заявки:

— або в нотаріальному вигляді, як раніше;

— або із застосуванням КЕП.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]