Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.05.2023 15:56

Чи треба декларувати іноземну допомогу?

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

Що змінилося для українців із Законом № 3050 — коментар від адвоката

Чимало українців, які виїхали за кордон, отримали там кошти як підтримку від міжнародних фондів та держав. Аж ось прийшла весна та час декларувати свої доходи за 2022 рік, і все більше запитів на консультації з’явилося до нас як до юристів.

Один із найпопулярніших запитів: чи потрібно декларувати допомогу (в тому числі іноземну), отриману біженцями, переселенцями та особами зі статусом тимчасового захисту? Читайте в цьому матеріалі відповідь на нього.

6 травня набрав чинності Закон від 11.04.2023 3050–IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» (надалі — Закон 3050).

Чим цікавий цей Закон? А тим, що він вніс ясність у процедуру декларування доходів громадян у частині декларування допомоги, у тому числі отриманої від іноземних держав. 

Нюанси декларування

Тепер незахищені верстви населення (біженці, переселенці, особи зі статусом тимчасового захисту), які отримують допомогу, не зобов’язані декларувати доходи отримані у вигляді такої допомоги, у тому числі від іноземних держав та міжнародних організацій.

Тож Законом 3050 було доповнено Податковий кодекс України від 02.12.2010 (в редакції з 01.01.2017) № 2755–VI (надалі — ПКУ) положеннями, згідно з якими:

«179.2. Відповідно до цього Кодексу обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, крім випадків, коли подання податкової декларації прямо передбачено цим Кодексом, якщо такий платник податку отримував:

доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно із цим Кодексом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

— доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;

— доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до цього Кодексу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;

— доходи у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до пункту 174.3 статті 174 цього Кодексу.

Також податкова декларація не подається у випадках, прямо передбачених цим Кодексом.

У разі, якщо платник податку зобов’язаний подавати податкову декларацію відповідно до інших положень цього Кодексу, то в ній поряд з іншими доходами зазначаються доходи, передбачені цим пунктом».

Отже, обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкову декларацію подавати не потрібно, якщо платник податку отримував доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно із цим Кодексом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. 

Звільнення від сплати пільгових податків

Але це ще не всі гарні новини. Відповідно до п. 27 підрозд. 1 розд. XX ПКУ:

«до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки не включаються доходи у вигляді суми коштів чи безоплатно наданих товарів (послуг) (далі — допомога), що надані за рахунок бюджетних коштів іноземних держав та їх державних фондів такому платнику податків та членам його сім’ї першого ступеня споріднення як особам, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України і скористалися правом на тимчасовий захист відповідно до законодавства такої іноземної держави». 

Скасування ППР щодо пільгових податків

З огляду на те, що кампанія з декларування доходів завершилася 01.05.2023 р., а Закон 3050 набрав чинності 06.05.2023 р., тобто вже після того, як платники податків мали виконати свої зобов’язання з декларування, з метою уникнення неефективного навантаження на податкові органи, — зазначений п. 27 підрозд. 1 розд. XX ПКУ було доповнено нормою, яка оптимізувала вирішення можливих непорозумінь між платниками податків та ДПС, а саме:

«Податкові повідомлення-рішення, які були винесені платникам податків за неподання або несвоєчасне подання податкової декларації у випадках, передбачених цим пунктом, вважаються скасованими (відкликаними) з дня набрання чинності Законом України 3050». 

Замість висновку

Фізичні особи — платники податків — резиденти України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу, допомогу, отриману від іноземних держав та їх державних фондів, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність, не декларують як іноземні доходи, і податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із таких сум не сплачують. Тобто декларуванню такі доходи не підлягають!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]