Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.12.2021 18:16

РРО-2022: нові правила для підприємців

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

Поради від юриста: як вчасно виявити й уникнути порушення

Не так давно, податківці нагадали бізнесу, кому потрібен РРО у 2022 році. Як виявилось, це питання не з легких, адже РРО відрізняються й потрібно враховувати їхні окремі особливості.

Нагадаю, що Наказом МФУ №13 від 21.01.2016 в розділі 2 зазначено обов’язкові реквізити фіскального чека, а в п. 4 Розділу 2 Положення, передбачено порядок зображення реквізитів рядків 11-18 при з’єднаному або поєднаному РРО та банківського термінала. 

Тож наразі підприємців цікавить питання: чи є відсутність обов’язкових реквізитів, з урахуванням вказаних положень — порушенням? І взагалі, яка відповідальність передбачається за недотримання законодавчих норм? 

У цій статті я вирішив проаналізувати законодавчі положення щодо РРО, аби значно спростити роботу бізнесу у 2022.

Що визначається фіскальним чеком?

Відповідно до положень п. 1 Розділу 2 Наказу Міністерства фінансів України від 21.06.2016 № 13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)»:

«1. Фіскальний касовий чек на товари (послуги) (далі — фіскальний чек) — розрахунковий документ / електронний розрахунковий документ, створений у паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ), реєстратором розрахункових операцій або програмним реєстратором розрахункових операцій при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги)».

Ознаки фіскального чека

З огляду на нормативне поняття фіскального касового чека, визначимо його основні ознаки. Тож фіскальний касовий чек на товари (послуги):

— розрахунковий документ;

— документ, який створюється реєстратором розрахункових операцій (РРО);

— створюється при проведенні розрахункових операцій.

 Форма № ФКЧ-1 касового чека наведена в додатку 1 до Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21 січня 2016 року № 13 (надалі – Положення).

Відтак, відповідно до п. 2. Розділу 2 Положення, касовий чек повинен містити обов'язкові реквізити відповідно до їх переліку. При цьому, необхідно звернути увагу, що подальші норми Положення роз’яснюють умови заповнення окремих обов’язкових реквізитів.

Також у п. 4 зазначено, що рядки 11–18 фіскального чека заповнюються за умови, що РРО з’єднано або поєднано з платіжним терміналом, який використовується у разі здійснення розрахунків з використанням платіжного засобу (платіжної картки).

Проаналізувавши законодавчі положення, можу зробити кілька висновків:

Висновок 1:

 — Якщо розрахунки здійснюються тільки за допомогою РРО, рядки 11–18 фіскального чека не заповнюються.

— Якщо РРО під’єднано до платіжного термінала, — рядки 11–18 фіскального чека заповнюються як обов’язкові реквізити. 

Висновок 2:

У разі відсутності в документі хоча б одного з обов'язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення, такий документ не прийматиметься як розрахунковий. Це є порушенням!

Висновок 3:

Встановлення в ході перевірки факту: 

• проведення розрахункових операцій із використанням реєстраторів розрахункових операцій;

• програмних реєстраторів розрахункових операцій;

• або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);

• непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій із фіскальним режимом роботи;

• невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції,

• або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання, передбачає такі штрафи:

• — 100 відсотків вартості проданих із порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше;

• — 150 відсотків вартості проданих із порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення».

Нові правила для підприємців запрацюють уже зовсім скоро, тож рекомендую завчасно підготуватися до нових законодавчих викликів, аби уникнути штрафів та розпочати 2022 рік із чистого аркуша.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]