Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.10.2021 16:04

Товарно-транспортна накладна: як зміни в законодавстві вплинуть на логістичні процеси?

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

Поради від юриста для бізнесу

Клієнт вимагає новий бланк ТТН, однак її форму ще не затвердили?

Змінилися вимоги законодавства щодо її змісту: як тепер бути? 

Не секрет, що практично кожне підприємство в процесі здійснення своєї господарської діяльності стикається з необхідністю використання автомобільного транспорту. 

Бухгалтерський і податковий облік автотранспортних перевезень, як і проведення будь-якої іншої господарської операції, вимагає повного та своєчасного оформлення первинної документації.

Нещодавно Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» було внесено зміни до Закону України «Про автомобільний транспорт»

Мені вдалося проаналізувати ключові новели цього закону, тож розповідаю, як тепер узгоджуються законодавчі норми та на що варто звернути увагу в процесі логістичних операцій.

Товарно-транспортна накладна: що про неї говорить законодавство?

Товарно-транспортна накладна — це єдиний для всіх учасників транспортного процесу (крім фізичних осіб, які здійснюють перевезення вантажу власним коштом та для власних потреб) документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи.

Зазначений документ може використовуватися для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, який складається в паперовій та/або електронній формі та містить обов'язкові реквізити.

Які реквізити необхідно зазначити в ТТН?

При оформленні ТТН вантажовідправник повинен зазначити такі обов'язкові реквізити:

— дата й місце складання;

— відомості про вантажовідправника (повне найменування, код платника податків, реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серія та номер паспорта;

— інформація про автомобільного перевізника (повне найменування, код платника податків або податковий номер, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта;

— дані про вантажоодержувача (повне найменування, код платника податків або податковий номер, реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серія та номер паспорта;

— загальна інформація про транспортний засіб (марка, модель, тип, реєстраційний номер автомобіля, причепа/напівпричепа), його параметри із зазначенням довжини, ширини, висоти, загальної ваги, у тому числі з вантажем, та маси брутто;пункти завантаження й розвантаження.

Про обов’язки вантажовідправника: що має бути вказано в ТТН?

Відтак, відповідно до вимог чинного законодавства, вантажовідправник зобов'язаний:

— вносити до товарно-транспортної накладної або іншого визначеного законодавством документа на вантаж відомості про масу або габарити вантажу;

— вказати повне найменування вантажоодержувача та автомобільного перевізника: ПІБ, код платника податків або податковий номер, реєстраційний номер облікової картки платника податків чи серію та номер паспорта, номер посвідчення водія, а також інші відомості, визначені законодавством.

 У чому особливість ТТН?

1) ТТН – це єдиний документ, що підтверджує:

— Облік переміщення товарно-матеріальних цінностей;

— Облік виконаної роботи.

2) ТТН використовується для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку.

 Тобто ТТН є документом, який підтверджує проведення господарської операції з переміщення товарно-матеріальних цінностей. Закон не ставить його виконання в залежність від нормативного затвердження форми ТТН. Таким чином, вимоги до ТТН є дійсними й підлягають виконанню.

Як же бути в такому випадку? Я рекомендую:

1) Створити ТТН, яка відповідає вимогам чинного законодавства

2) Або ж доповнити наявну у вас форму відповідними відомостями, яких вимагають оновлені норми закону.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]