Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.10.2019 13:29

Latvia not Lithuania: вибачення і гумор проти факапу

Менеджер з комунікацій

З одного боку, ОПУ правильно відреагував на кризову ситуацію. З іншого, команда Зеленського так і не навчилася оперативній реакції на виклики

Вчора Офіс президента України переплутав Литву і Латвію на своєму Facebook-акаунті. Там з'явився пост із фотографіями “візиту Зеленського до Литви”, хоча президент перебував у Латвії. Користувачі соцмереж не забарилися з саркастичними коментарями і фотожабами.

Сьогодні ОПУ відреагував на помилку. Запізно, але правильно з точки зору антикризових стратегій. 

Вибачення

Визнання проблеми – перший крок до її подолання. ОПУ спробував виправити пост у Facebook. Проте підступна соцмережа зберігає історію виправлень, тож журналісти і користувачі швидко розтиражували цей факап. Сьогодні заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко на своїй Facebook-сторінці визнав помилку та попросив вибачення у читачів акаунту. Дещо незрозуміло, навіщо було обмежувати це коло лише підписниками. Але сам факт вибачення (підкреслю: не виправдання, а саме беззаперечного вибачення) вже знімає половину провини.

Покарання винного

Кирило Тимошенко чітко зазначив винного: спеціаліст з роботи у соцмережах. Тим самим він переклав відповідальність з Офісу президента на конкретну людину, персоніфікував провину. Більш того, зазначив, що працівник отримав догану. А люди за своєю природою люблять, коли наказують винних. Хоч трошечки.

Гумор

У додаток до догани спеціаліст з роботи у соцмережах отримав географічний атлас. Ми з вами розуміємо, що це лише жарт, хоча ідея завести атлас і словник для райтерів офіційних акаунтів було б непоганою ідеєю. Але у кризовій ситуації важливо розрядити обстановку. Гумор відволікає, робить проблему менш суттєвою, несерйозною. До того ж ОПУ підіграв користувачам Facebook, які активно радили подарувати Зеленському атлас.

Ключова помилка

Не на руку Офісу президента зіграло затягування реакції. Весь український інтернет переварив цей факап ще вчора, покуражився, пожартував, понасміхвався. Сьогодні ця історія вже зійшла нанівець, проте пост Тимошенка знов підняв її на поверхню. За правилами антикризових комунікацій, офіційна реакція ОПУ мала з’явитися через годину, максимум дві, після помилки.

Тож, з одного боку, ОПУ спрацював правильно, обережно перенісши відповідальність за помилку з президента на співробітника, що займається соцмережами. З іншого боку, команда Зеленського так і не навчилася оперативному реагуванню на виклики. І це продовжує грати проти іміджа президента.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]