Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2016 14:20

Доменні спори: або коли Ваш сайт може перестати бути таким

Керуючий партнер Trustme Law Firm, голова комітету UNBA NextGen, заступник голови комітету з інтелектуальної власності НААУ

Рекламування або продаж товару та послуг за допомогою Інтернету – звичайна справа, не має значення це власний сайт, соціальна мережа або інші джерела. У багатьох галузях це є найголовнішим інструментом у роботі. Компанії витрачають багато коштів на просува

Рекламуванняабо продаж товару та послуг за допомогоюІнтернету – звичайна справа, не маєзначення це власний сайт, соціальнамережа або інші джерела. У багатьохгалузях це є найголовнішим інструментому роботі. Компанії витрачають багатокоштів на просування бренду, товару тапослуг в мережі Інтернет та розвитоквласного сайту.

Не рідківипадки порушення прав власниківторговельних марок, комерційнихнайменувань третіми особами, як навмисно,наприклад всесвітньо відомих брендів,так і випадково, наприклад, не знаючі,що таке позначення вже зареєстрованотретіми особами, як торговельна марка.Одним із найчастіших порушень – євикористання доменного імені ізаналогічною або дуже схожою назвою вжевідомого бренда (зареєстрованоїторговельної марки) або комерційногопозначення.

Згідност. 492 ЦКУ, торговельноюмаркоюможе бути будь-яке позначення чикомбінація позначень, що придатні длявирізнення товарів (послуг), що виробляються(надаються) однією особою, від товарів(послуг), що виробляються (надаються)іншими особами. Такими позначеннямиможуть бути, зокрема, слова, літери,цифри, зображувальні елементи, комбінаціїкольорів.

Власникторговельної марки, згідно статті 495 ЦКУкраїни, отримує майнові праваінтелектуальної власності на торговельнумарку, зокрема, має право використовуватиїї, дозволяти як використовувати їїіншим особам, так і перешкоджати їїнеправомірному використанню тощо.Також, власник зареєстрованої торговельноїмарки має право отримати доменнеім’я в зоні «UA».

Згідност. 489 ЦКУ, правоваохорона надається комерційномунайменуванню,якщо воно дає можливість вирізнити однуособу з-поміж інших та не вводить в омануспоживачів щодо справжньої її діяльності.Право інтелектуальної власності накомерційне найменування є чинним змоменту першого використання цьогонайменування та охороняється безобов'язкового подання заявки на ньогочи його реєстрації і незалежно від того,є чи не є комерційне найменуваннячастиною торговельної марки.

Майновіправа на комерційне найменування згідност. 490 ЦКУ, надають право на використання;право перешкоджати іншим особамнеправомірно використовувати комерційненайменування, в тому числі заборонятитаке використання.

Доменнимім’ям,згідно ЗУ «Про охорону прав на знакидля товарів і послуг» є ім'я, що використовується для адресаціїкомп'ютерів і ресурсів в Інтернеті.

Прирозгляді судових справ, що стосуютьсядоменних імен, аналізується чи маєкористувач достатні підстави використаннядоменну, зокрема чи зареєстрованаторгівельна марка та/або є прававикористання торговельної марки. Привстановленні відсутності підстав увикористання доменні, суд приймаєрішення про делегування доменного іменізаконному власнику. Так, у справі №910/1185/15-г було встановлено, щохостинг-провайдерпорушив виключне право Амстор (власникаТМ) на використання та заборонувикористання торговельної марки, надавшиможливість використовувати доменнеім'я третій особі. Як наслідок судзаборонив хостинг-провайдеру порушуватиправа Амсторшляхом незаконного делегування доменногоімені та зобов’язав скасувати делегуваннядоменного імені.

За справою№ 760/23278/14-цTIFFANY AND COMPANY(Тіффані енд Компані) за допомогою судузобов’язало порушників припинитивикористовувати в мережі Інтернет,зокрема instagram.com,twitter.com, facebook.com, vk.comдизайн товарів, сайту компанії таторговельної марки TIFFANY, а крім тогоздійснити делегування доменних іменна користь Tiffany & Co., Inc.

У справі910/3280/15-г власникторговельної марки «Эл.Эн»звернувся до суду з вимогою заборонитивідповідачу використовувати доменнеім’я http://www.el-en.com.ua/.Свої вимоги позивач аргументувавнаявністю зареєстрованої торговельноїмарки у 44 класі МКТП та зайняттямвідповідною діяльністю з 2008 року. Однаксуд відмовив у задоволені у позову уповному обсязі, так як відповідач зарішенням суду отримавправа попереднього користуванняпозначенням«Эл.Эн» задовго до реєстрації торговельноїмарки «Эл.Эн».

З метоюнедопущення передання реєстраторомдоменного імені іншим особам чи вчиненнябудь-яких інших змін, також можна вжитизапобіжні заходити про заборону вчинятидії, пов'язані з переделегуваннямдоменного імені. Таким чином поступилаКомпаніяExxon Mobil Corporation (корпорація Екссон Мобіл)у справі 910/20983/15 щодо делегування домену http://mobil.dn.ua/. Суд задовольнив вимоги компанії, зокремавжив запобіжні заходи щодо заборонипеределегування доменного імені;зобов’язав відповідача припинитипорушення прав інтелектуальної власностіMobil Corporation, зокрема використанян знаків/ рекламування товарів ТМ «MOBIL», «ESSO»,«Mobil 1»; прийняв рішення про переделегування доменного імені http://mobil.dn.ua/ до Exxon Mobil Corporation.

Крімпорушень прав на торговельні марки,бувають випадки коли порушник використовуєкомерційне найменування компанії,наприклад реєструє ідентичну торговельнумарку та доменне імя. Прикладом захистусвоїх прав інтелектуальної власності,зокрема комерційного найменування, єсправи 910/1258/15-г та 910/28172/15. За данимисправами ВанТуТріп Лтд (One Two Trip Ltd) довелонезаконне використання назви компаніїONETWOTRIPприреєстрації торговельної марки тадоменного імені.Як наслідок, суд задовольнив вимогиВанТуТріп Лтд (One Two Trip Ltd) про визнаннясвідоцтва України на торговельну маркунедійсним та достроково анулювавреєстрацію доменного імені onetwotrip.ua.

Отже,перед початком створення та просуваннявласного веб-сайту рекомендуємопроаналізувати ринок на предмет порушенняправ третіх осіб, зокрема перевіритиможливі зареєстровані комерційнінайменування у відкритому реєстріюридичних осіб та фізичних осіб-підприємцівта отримати торговельну марку, абопринаймні провести пошук щодозареєстрованих торговельних марок таподати відповідну заяву на реєстрацію.Власникам вже зареєстрованих торговельнихмарок та комерційних найменувань, чиїправо порушенні, рекомендуємо звертатисядо суду за захист своїх прав і інтересів.Механізм захисту буде залежати відконкретного порушення, але найпоширенішимидіями є вжиття запобіжних заходів прозаборону переделегування доменногоімені та переделегування доменногоімені та користь власника або достроковеанулювання реєстрації доменного імені.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи