Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.03.2015 09:32

Оновлення судової системи: проблеми та перспективи

Одним з головних завдань, яке необхідно вирішити в рамках впровадження судової реформи, є підвищення рівня професійності суддівського корпусу та його оновлення.

Одним з головних завдань, яке необхідно вирішити в рамках впровадження судової реформи, є підвищення рівня професійності суддівського корпусу та його оновлення. Розв’язати його швидко, за рахунок призову в служителі Феміди випускників юридичних вишів, не вдасться. Судова система особлива, судді виховуються роками і процес оновлення суддівських кадрів триватиме кілька років. І починати потрібно з оцінки професійного рівня наявних суддів, їх переатестації, підвищення кваліфікації та перепідготовки.

 

Ухваленим Законом «Про забезпечення права на справедливий суд» передбачено проведення первинного кваліфікаційного оцінювання всіх діючих суддів з метою визначення, чи можуть вони здійснювати правосуддя в тих судах, в яких працюють. Проведення оцінювання має забезпечити Вища кваліфікаційна комісія суддів, яка на своєму першому засіданні після вступу в дію Закону зобов'язана затвердити персональний склад кваліфікаційної і дисциплінарної палат (не менше 4 членів у кожній).

 

Першочергово процедуру оцінювання, відповідно до графіка, встановленого Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, проходитимуть судді, що подали заяву на обрання суддею безстроково. Судді Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів - впродовж шести місяців, а судді апеляційних судів – впродовж двох років з дня набрання чинності Законом. Первинне кваліфікаційне оцінювання суддів місцевих судів, які склали присягу судді до набрання чинності цим Законом та відправляють правосуддя, проводиться у терміни, визначені Вищою кваліфікаційною комісією суддів України. Загалом оцінювання триватиме кілька років, адже в Україні близько 10 тисяч суддів.

 

У разі якщо суддя не проходить кваліфікаційне оцінювання, він відстороняється від посади і направляється для перепідготовки в Національну школу суддів, після чого зможе ще раз пройти оцінювання. Судді дається додатковий шанс залишитись працювати відповідно до обраного фаху. Але непідтвердження можливості здійснення правосуддя у відповідному суді за результатами повторного кваліфікаційного оцінювання є підставою для висновку Вищої кваліфікаційної комісії суддів про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді з посади з підстав порушення присяги.

 

В цьому ланцюжку неврегульованим залишається лише один момент, пов’язаний зі школою суддів. Національна школа суддів була створена у 2010 році для забезпечення  формування кадрового потенціалу судової системи. В ній здійснюється підготовка кандидатів на посаду судді та підготовка суддів і працівників апаратів судів. Напрямку «перепідготовка суддів» на даний час не існує. Відповідні зміни потрібно внести в Наказ Ректора Національної школи суддів, визначити строки підготовки та розробити відповідні програми.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]