Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.09.2016 18:51

Труднощі розведення сторін на Донбасі

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

У будь-якому разі, не дивлячись на деякі проблемні питання, досягнення домовленості стосовно розведення сил і засобів, навіть лише на трьох ділянках, однозначно є прогресом у процесі мирного врегулювання на Донбасі.

            У середу стало відомо про підписання Тристоронньою контактною групою рамкового рішення. Ним передбачається розведення сил і засобів на трьох ділянках Донбасу – біля Станиці Луганської, Золотого та Петрівського. Також зазначається про те, що обов’язковою умовою початку вище вказаного процесу є повне припинення вогню протягом семи діб. Загалом варто розуміти, що таке рішення можна вважати своєрідним зрушенням з моменту початку нових переговорів у Мінську. Але, імовірно, воно є не останнім на даному етапі діалогу.

            Проблема розведення сил і засобів між сторонами конфлікту, безперечно, є важливою в контексті подальшого продовження мирного врегулювання. Проте практична реалізація даного рішення може викликати великі запитання. Перш за все, слід звернути увагу на те, що припинення вогню має відбутися не миттєво, а лише протягом семи діб. Тобто в даному випадку відсутнє елементарне узгодження одночасності виконання такого зобов’язання. Тому імовірною є ситуація, за якої українська сторона, повністю припинивши вогонь, може зазнати нападу з боку сепаратистських сил. Відповідно, коректніше було б прописати чітко зазначений момент часу, з настанням якого сторони повинні зупинити будь-які бойові дії.

            Але головна проблема полягає навіть не в цьому, а в загальній складності механізму виконання рамкового рішення. Справа в тому, що його успіх залежить виключно від чіткого дотримання кожною зі сторін взятих на себе зобов’язань. Жодних санкцій за їхнє невиконання не передбачено. Тому реалізація рамкового рішення корелюватиметься, так би мовити, з добросовісністю учасників конфлікту.

            У будь-якому разі, не дивлячись на деякі проблемні питання, досягнення домовленості стосовно розведення сил і засобів, навіть лише на трьох ділянках, однозначно є прогресом у процесі мирного врегулювання на Донбасі. Загалом варто зазначити, що ухвалення рамкового рішення засвідчує готовність Росії до продовження діалогу і, водночас, означає відмову торпедувати попередні напрацювання (принаймні на даний момент). Слід брати до уваги й те, що таке зрушення у процесі мирного врегулювання відкриває можливості для переходу до обговорення політичних питань. Тому в подальшому варто очікувати початку нової стадії переговорів у Мінську, які однозначно будуть важкими і залежатимуть від ступеню виконання вище розглянутого рамкового рішення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]