Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.09.2016 17:38

МВФ продовжить співпрацювати з Україною

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

МВФ прагне отримати готовий кошторис з метою ознайомлення з урядовими планами та узгодження напрямів фінансових вливань. Тому варто очікувати, що конкретна сума траншу та термін його надання будуть відомі після оприлюднення проекту Державного бюджету на 20

14 вересня відбудеться засідання Ради директорів Міжнародного валютного фонду на якому розглядатиметься питання щодо надання Україні третього траншу кредиту в рамках програми EFF ( Extended Fund Facility – механізм розширеного кредитування). Очікується, що воно буде позитивним для нашої держави. Але в той же час слід зважати на те, що проект бюджету на 2017 рік не був оприлюднений. Зрозуміло, що МВФ прагне отримати готовий кошторис з метою ознайомлення з урядовими планами та узгодження напрямів фінансових вливань. Тому варто очікувати, що конкретна сума траншу та термін його надання будуть відомі після оприлюднення проекту Державного бюджету на 2017 рік.

            У будь-якому разі питання щодо продовження реалізації програми EFF вважається вирішеною справою. Але стало відомо, що Росія все одно голосуватиме проти надання траншу. Така позиція абсолютно не впливатиме на загальний результат, оскільки Москва володіє лише 2,74% відсотків голосів в організації. Слід зважати й на те, що Росія традиційно висловлює негативну позицію щодо кредитування іншої держави (винятком була лише Бразилія). Але у випадку з Україною таке відверто протестне голосування має символічний характер.

Перш за все, варто розуміти, що за своєю природою дана ситуація є черговою спробою дискредитувати Україну в очах західних партнерів і світової спільноти загалом. Причиною, якою Москва обґрунтовує свою негативну позицію, є небажання Києва виплачувати так званий «кредит Януковича» в обсязі 3 млрд доларів США (а також 75 млн доларів США відсотків по ньому). Росія апелює до того, що МВФ, відповідно до власних правил, повинен відмовляти в наданні фінансів державам, які не дотримуються боргових зобов’язань. Хоча, як відомо, в даному питанні Україні було зроблено поступку з огляду на його проблематичний характер.

Варто зазначити, що такою негативною позицією і спробами дискредитувати Київ, Москва сама створює собі проблеми. Не дивлячись на те, що справу було подано до Високого суду Лондону, вона прагне вирішити це питання до першого слухання. Мотиви Росії є цілком зрозумілими – навіть якщо рішення буде на її користь, отримання коштів від України все одно залишиться проблематичним. Тому в черговий раз Кремль демонструє непродуманість своєї політики, оскільки замість того, щоб зробити жест у бік Києва, наприклад, шляхом підтримки питання надання чергового траншу МВФ, він діє абсолютно протилежним чином і в той же час очікує поступок від України стосовно «кредиту Януковича».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]