Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.07.2016 15:22

Як українські ЗМІ формують громадську думку

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Безумовно, засоби масової інформації вже виконали і продовжують виконувати надважливу роль у демократизації країни, однак поряд з тим в їх роботі залишається чимало деструктивних елементів.

Читаючи стрічку новин на сайті одного з відомих українських видань, звернув увагу на онлайн-опитування, яке визначало думку відвідувачів щодо справ командирів і бійців «Айдару». «Так» або «ні» користувачі сайту мали відповісти на наступне запитання: «Чи винні айдарівці у злочинах, які їм закидає ГПУ?».

Не хочу торкатися суті протистояння представників батальйону з правоохоронцями, когось звинувачувати чи виправдовувати. Формальна сторона цього опитування мені видається навіть більш значущою, аніж зміст конкретної проблеми. Зверніть увагу, у пересічного читача запитують думку про те, що не може бути думкою (переконанням, уявленням) в принципі. Адже вина особи чи групи осіб у вчинені правопорушення встановлюється виключно співробітниками правоохоронних органів і має бути доведена у судовому порядку. Доведена фактами й незаперечними доказами. Думка ж людини, або її суб’єктивне бачення ситуації, особисте ставлення до проблеми жодним чином не може бути критерієм визначення винуватості будь-кого. Тому, з цієї точки зору, згадане опитування не має ніякої користі і позбавлене змісту. Однак не позбавлене іншої якості – маніпулятивного характеру. ЗМІ роблять опитування, визначаючи набір суб’єктивних думок, які від кількості аж ніяк не стають об’єктивними. Кожен голосуючий бачить, як голосували інші, наприклад, 92% опитаних вважають, що айдарівці не винні. І все, цього більше ніж достатньо для формування громадської думки, точніше для маніпулювання нею. Мало хто буде шукати якісь докази, аргументи правоохоронців і т.д. Натомість відразу з’являться нові політв’язні, чергові робін гуди і, як наслідок, нові протестні настрої в суспільстві.

В нашому суспільстві і так чимало проблем, тоді як маніпулятивні технології ще й нарощують їх штучно. Безумовно, засоби масової інформації вже виконали і продовжують виконувати надважливу роль у демократизації країни, однак поряд з тим в їх роботі залишається чимало деструктивних елементів. Здатність впливати на уми і мобілізувати суспільство – це не тільки величезна перевага в сучасному світі, але й іще більша відповідальність.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]