Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.04.2016 18:14

Збройна місія ОБСЄ на Донбасі: міф чи реальність?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Для нашого дипкорпусу залишається одна єдино вірна стратегія: якщо міжнародні партнери не в змозі створити належні безпекові умови для проведення виборів на Донбасі, ніяких виборів не може й бути.

Ідея введення на Донбас озброєної місії ОБСЄ на практиці виглядає надто нереалістично. І ось чому.

1.                  В ЄС давно виступають проти будь-яких військових вкраплень у дипломатичні засоби врегулювання конфлікту на Сході України, не дивлячись на те, що останні важко назвати ефективними. Європейські лідери свого часу категорично відмовилися від задумки створити поліцейську місію ЄС для Донбасу. Така ж доля спіткала і проект миротворчої місії ООН. І, на жаль, сьогодні нічого не змінилося. Нову ідею України – озброєну місію ОБСЄ – днями розкритикувало МЗС Німеччини, яка нині головує в ОБСЄ. Німці послалися на те, що організація не має подібного досвіду, а тому не впорається із завданням.

2.                  Ватажок бойовиків «ДНР» Захарченко публічно заявив, що його бійці розстрілюватимуть «обеесешників», якщо ті з’являться на окупованій території зі зброєю. Очевидно, що така категорична позиція сформована в Кремлі, і зроблено це для того, щоб, по-перше, зірвати створення нової місії під прикриттям «суверенної волі народу Донбасу», а, по-друге, аби вкотре змусити офіційний Київ іти на переговори з самопроголошеними «республіками». Підтвердженням цього виступає заява Кремля про те, що питання нової місії ОБСЄ українська влада має узгоджувати з ОРДЛО.

3.                  Нарешті, символічною є позиція Росії. Після останнього телеефіру Путіна багато ЗМІ поспішили розповісти про згоду Москви на ОБСЄ зі зброєю як гаранта безпеки напередодні виборів на Донбасі. Однак тут слід врахувати згаданий заклик Росії до погодження цього питання між Києвом і бойовиками, а також уважніше прослухати слова Путіна, який говорив про «людей ОБСЄ зі зброєю» лише на лінії розмежування, а не на всій окупованій території Донбасу. Тобто російська сторона перетворила вимогу України про контроль над кордоном на повну протилежність: замість контролю україно-російської ділянки кордону міжнародним силам пропонується контролювати фактичний кордон між Україною і «ДНР / ЛНР». Виходить, ОБСЄ має гарантувати безпеку в ОРДЛО не від російської зброї і найманців, а від України.

Очевидно, що, прийнявши такі умови, українська влада не може сподіватися на підтримку власного суспільства. Для нашого дипкорпусу залишається одна єдино вірна стратегія: якщо міжнародні партнери не в змозі створити належні безпекові умови для проведення виборів на Донбасі, ніяких виборів не може й бути. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]