Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.02.2012 15:14

Нове життя старих гігантів

Директор Сумського центру досліджень місцевого розвитку

За прикладом «Свеми» на Сумщині створять ще 3 індустріальні парки

Крім індустріального парку «Свема» в м. Шостка, найближчим часом подібні промислові майданчики буде створено в Тростянці, Конотопі та Сумах, – повідомив днями у «прямому ефірі» обласного телебачення голова Сумської ОДА Юрій Чмирь.

Напрямок створення індустріальних парків на Сумщині обрано невипадково. Це реальна можливість перетворити центри промислової стагнації у зони стрімкого економічного розвитку. Для прикладу, російський аналог шосткінської «Свеми» - казанська «Тасма-холдінг» вже кілька років успішно працює у форматі технополісу «Хімград». Цей майданчик об’єднав майже 200 компаній-виробників, парк високих технологій, зони пріоритетного розвитку.

Відроджена за схожою схемою «Свема», за оцінками фахівців, може розраховувати на близько $ 500 млн. прямих інвестицій. Отримавши підтримку Президента В. Януковича, ідея створення індустріального парку вже перетворилася на затверджену Урядом державну цільову програму. Таким чином, інвестори отримали підтвердження, що даний промисловий майданчик – це серйозний і дуже перспективний проект.  

За словами Юрія Чмиря, для підприємців дуже цікавим є використання збереженої промислової системи енерго-і водопостачання, розвиненої мережі транспортних комунікацій, систем протипожежної та екологічної безпеки, кадрового потенціалу Шостки. Вже навесні цього року буде завершено будівництво Шосткинського інституту Сумського державного університету, на базі якого буде створено бізнес-інкубатор і мала академія наук.

Завдяки введенню в експлуатацію індустріального парку 100-тисячна Шостка  може отримати до 10 000 нових кваліфікованих робочих місць. Тим більше, що більшість робітників міста так, чи інакше пов’язані і мають досвід роботи саме у специфічному хімічному виробництві. Вже сьогодні на майданчику «Свеми» зареєстрована 31 компанія, працює понад 1500 робітників. Для режиму найбільшого сприяння інвесторам парк працює за принципом Єдиного інвестиційного вікна: з моменту отримання дозвільних документів і до випуску готової продукції минає менше року. Серед компаній, які вже «зайшли» на «Свему» - один із лідерів української фармацевтичної промисловості ВАТ «Фармак», що інвестує у власне виробництво на базі «Свеми» $ 15 млн.

До речі, на власні очі побачити, у що може перетворитися застаріла і занедбана пострадянська купа металобрухту – зовсім невелика проблема. Окремі зображення публікую тут.

химград5.jpg


химград9+.jpg


химград4.jpg

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]