Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.07.2020 15:18

Коронавірусні закупівлі: кризовий захід чи корупційна схема?

Аналітик в ГО "Антикорупційний штаб"

Спрощений порядок закупівель для боротьби з COVID-19 дозволив закрити потреби лікарень в базових медзасобах. Його подальше існування вимагає фахової дискусії.

Епідемія коронавірусу в Україні триває уже 4 місяць. Хоча щоденна кількість підтверджених випадків знизилась в порівнянні з піком в 20-х числах червня, в медичних закладах досі перебуває майже 4000 хворих на COVID-19. Наприклад, на Закарпатті опорні лікарні завантажені на 59%, а у Львівській області — на 40%. Попри це, можна спостерігати скорочення витрат на боротьбу з коронавірусом. Якщо 27 квітня, коли в Україні було 8 тисяч активних випадків COVID-19 на медичні закупівлі витратили 35 мільйонів гривень, то 27 червня, коли таких випадків стало 22 тисячі, на закупівлі пішло всього 297 тис гривень. В останні дні кількість коштів зросла, але в цілому тренд залишається незмінним. Чим це пояснити? Очевидна відповідь: гострої потреби в закупівлях уже немає.

За даними МОЗ, середня забезпеченість лікарень по Україні складає 87% для обладнання, 74% для засобів захисту і 85% для медичного персоналу. Найгірша ситуація з обладнанням — у Вінницькій області (закрито 68% потреб), а з засобами захисту — в Львівській (58%). Здається, що стан справ далекий від ідеального. Проте на початку епідемії, в квітні, лікарні були в середньому забезпечені обладнанням всього на 74%, а засобами захисту - на 59%! В Івано-Франківській області кожен другий медик міг стикнутися з відсутністю захисного костюму чи респіратора.

Реагуючи на гостру потребу медичних установ в закупівлях, Верховна рада 17 березня прийняла закон № 3219, яким спростила процедуру закупівель товарів та послуг, спрямованих на протидію епідемії. Відтепер вони могли проходити в обхід електронних торгів. За 4 місяці дії закону це дозволило укласти договорів на 4.8 млрд грн. При чому, з них 45% було укладено вже за перший місяць (по 19 травня), в той час як за останній (з 10 червня по 10 липня) — лише 19%. Це свідчить про те, що основні потреби медичних закладів уже закриті. А отже, час подумати про скасування спеціальної процедури, яка вже викликала критику громадськості та експертних кіл через свою непрозорість та неефективне використання коштів. Засобами, які пасують для кризових часів, не слід зловживати в умовах, коли ситуація стабілізується.

(Інфографіка "Антикорупційного штабу", створена за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження")

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]