Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.05.2021 12:09

Альпінізм та бізнес: 8 спільних принципів, щоб досягти успіху

Підприємець, меценат, альпініст

В горах, як і в успішному бізнесі, не буває випадкових людей. Ці види діяльності вимагають сильного характеру, усвідомленості та вміння брати відповідальність за команду.

Альпінізм у моєму житті з’явився пізніше, ніж я спробував себе у підприємництві. І про це трохи шкодую. Адже саме під час походу на Еверест, я отримав та усвідомив основні уроки для ведення успішного бізнесу.

Ділюся зробленими висновками, які будуть корисні вам у двох випадках: збираєтеся підкорювати “Вершину світу” або будувати власну компанію.

1. Правильна команда.

Одна із запорук успішного сходження – правильна та сильна команда. Йти в гори (як і починати нову компанію) варто з людьми, яким довіряєте і знаєте, що на них можна покластися у різних ситуаціях.

Найкраще можна зрозуміти характер людини у кризових випадках. Коли температура повітря -50, брак кисню і трапляється непередбачувана прикра ситуація. Тоді відразу видно, хто втрачає самовладання, а хто володіє собою і швидко та впевнено надає допомогу ближньому.

2. Готовність.

До гір потрібно «дорости». Потрібно усвідомлювати усі ризики, на які йтимеш щодо власного здоров'я та рівня відповідальності за людей у команді.

В альпінізмі – висотних походах – потрібно бути витривалим. Перед походом, під час тренувань, ми працювали над цим навиком. Щоденно: пробіжка 15 кілометрів, заплив 2 кілометри, велотренажер 25-30 кілометрів. Після цього потрібно було залишатися у нормальному стані. 

Власна компанія – це також відповідальність за інших людей. Тож якщо відчуваєте сумніви, боїтеся ризикувати, відчуваєте себе недостатньо “тренованим”, краще відмовитися від ідеї або відкласти її на потім.

3. Ретельна підготовка.

Ті люди, які загинули під час сходження на Еверест, здебільшого знехтували якимось пунктом під час підготовки. Не врахували погодних умов, не підготувались фізично, не закупили необхідне екіпірування,  недостатньо ретельно підібрали команду людей.

Так і в підприємництві – якщо справді хочете досягти успіху і націлені на довгострокову роботу, проаналізуйте всі можливі вхідні дані, підготуйтесь по максимуму.

4. Визначення пріоритетів.

Є речі в житті, які не можуть бути зроблені абияк, поміж інших справ. Десь між переглядом серіалів, сімейним відпочинком, додатковою діяльністю та кількома хобі. Коли я прийняв рішення йти на Еверест, я розумів, що на кілька місяців підготовка до походу та сам похід – мій пріоритет.

Коли починаєте власну компанію, маєте також розуміти, що протягом деякого періоду – ви будете зайняті лише цим.

5. Підготувати стартовий капітал.

Підготовка та сходження на Еверест – це досить затратно. І в жодному разі не варто економити. Адже відсутність цього бюджету (як і в бізнесі стартового капіталу), означатиме, що ви пропустите щось важливе на етапі підготовки. А про важливість цього пункту я вже казав.

6. Не здаватися у важкі моменти.

Під час сходження на гору найважче – не здатися в перший складний момент. Під час сильної втоми з’являється бажання розвернутися. Саме в ці моменти починаєш боротьбу зі своїми слабкостями та страхами. І тут потрібно максимально витиснути свої ресурси і дочекатися, коли відкриється «друге дихання».

7. Завчасно не розслаблятися.

За статистикою, 70% нещасних випадків під час підкорення Евересту трапляються при спуску. І цьому є пояснення. Коли вже досягнув цілі, до якої довго і важко йшов, відчуваєш ейфорію та задоволення собою. Тож під час спуску альпіністи стають неуважними і недостатньо сконцентрованими.

Тут легко провести аналогію з першими успіхами у бізнесі – вони окриляють та часто розслабляють. Але зазвичай саме з першими успіхами з'являються нові виклики та труднощі. І до них потрібно бути морально готовим та залишатися максимально зосередженим.

8. Допомагати іншим.

Не достатньо працювати заради того, щоб мати гроші. Важливо допомагати іншим і відчувати, що твоє життя минає не дарма.

Під час підготовки до Евересту, ми з колегами оголосили мету сходження – допомога дівчинці, хворій на рак. У важкі моменти нас дуже підтримувала думка, що своїм походом ми робимо важливу справу.

Заснувавши компанію і отримуючи з неї надходження, варто виділяти частину прибутку на благодійність. Це те, що буде підтримувати вас у складні часи та надихатиме до постійного розвитку та росту свого бізнесу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]