Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.01.2015 15:02

Ні папієвському трудовому кодексу!

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Національна конфедерація профспілок України пропонує запровадити суди з трудових спорів і посилити відповідальність роботодавців за порушення КЗпП.

Національна конфедерація профспілок України пропонує запровадити суди з трудових спорів і посилити відповідальність роботодавців за порушення КЗпП.

Якщо виникає спір, то не треба ходити в комісії з трудових спорів, не треба ходити до дядька-роботодавця й вирішувати якісь питання. На нашу думку, необхідно запровадити, як у Великій Британії, спеціалізовані трудові суди, які можуть бодай за 15 хвилин розглянути спір із трудового питання.

Крім того, на сьогодні немає необхідності приймати проект Трудового кодексу, який був прийнятий Верховною Радою в першому читанні ще в травні 2008 року, і зараз його знову зареєстрував нардеп п. Папієв. Необхідно внести зміни до існуючого Кодексу та посилити відповідальність роботодавця за порушення КЗпП.

Новий Трудовий кодекс не вирішуватиме проблемних питань на ринку праці, до того ж, створить нові.

Адже більше 75% роботодавців порушують норми Кодексу законів про працю... І саме зараз ВРУ хоче юридично зафіксувати те, що на сьогодні в нашому суспільстві склалося, тобто узаконити ті порушення роботодавців, які вони допускали протягом понад 20 років. І в разі ухвалення цього Трудового кодексу, на наш погляд, суттєво зросте експлуатація трудящих, зросте безробіття, впаде заробітна плата людей... і зросте тіньовий сектор економіки.

Проти ухвалення проекту Трудового кодексу в редакції від 2008 року за авторством пана Папієва, виступила і Громадська Рада при Мінсоцполітики, яка провела 24.01.2015 року з цього питання круглий стіл. Ні автор законопроекту п.Папієв, який представляє опозицію, ні голова профільного комітету ВРУ п. Данісова, яка представляє коаліцію у ВРУ,  проігнорували цей круглий стіл.

За такої ситуації, коли народні депутати без участі соціальних партнерів, ігноруючи громадкість хочуть нав'язати своє, корпоративне бачення трудових відносин, протянути кабальні умови для людей в трудовому законодавстві, нічого гарного чекати від такої влади не приходиться.

Тому громадськість наполягає на тому, аби її напрацювання, які зробила Громадська Рада при Мінсоцполітики, лягли в основу майбутнього ТКУ.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]