Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.12.2018 08:01

Як вигідно стати власником електрокару. Детальна інструкція

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Поговоримо про електрокари. Це актуальна і цікава тема, тому що вже майже рік нові та старі електромобілі з-за кордону можна ввозити в Україну без сплати акцизу і податку на додану вартість.

Сьогодні хотів би обговорити досить цікаву і важливу тему, яка, впевнений, зацікавить вас. Поговоримо про електрокари. Це актуальна і цікава тема, тому що вже майже рік (з 1 січня 2018 року) нові та старі електромобілі з-за кордону можна ввозити в Україну без сплати акцизу і податку на додану вартість. Це приваблює покупців, і навіть якщо вони купують  електрокари не з екологічних міркувань, а для власної вигоди – тенденція лишається хорошою. Ринок електромобілів в Україні вже протягом декількох років демонструє позитивну динаміку, залишаючись у світі у лідерах за темпами росту. Минулого року Україна була в четвірці країн з переходу на електрокари. Цього року ми зберігаємо темп – ми в десятці з лідируючими країнами.

Проте як правомірно й без зайвих витрат придбати та ввезти електрокар в Україну?

Майже всі авто, які купують українці – це вже використані авто. Їх поставляють в Україну в основному зі Штатів, де їх офіційно скуповують «зелені» на аукціонах. У США для виробників електрокарів діють пільги. В Україні також на всі електромобілі, які поставляються з закордону, діють пільги. І іноді знижка на авто може становити від 2,5 тис. до 7,5 тис. доларів.

Минулого року в Україні електромобілям скасували акциз та ПДВ на рік. А цього року законами № 8487 і № 8488 пільги продовжили до 2022 року. Тобто якщо для розмитнення звичайного авто потрібно врахувати вартість автомобіля, об'єм (дм3) та тип двигуна, вік, то для «екоавто» достатньо вартості автомобіля та його потужності (кВт).

Наприклад, Tesla model S, яка на аукціонах у Штатах стартує від 2 000 – 3 000 доларів, можна буде придбати за 4 000 тисячі після аукціону, а після цього ще 500 доларів для того, хто придбає за вас це авто у Штатах, і ще 500 за доставку. Не забувайте і про 150 $ до Пенсіонного фонду. Ну і все, більше ніяких витрат, суцільні заощадження.

До речі, імпорт машин хочуть звільнити ще й від збору до Пенсійного фонду з 2019 року. Цей збір власник машини платить при першій реєстрації автомобіля. Таким чином, електрокари повністю звільнять від податків.

Крім того, до 2028 року платник податку на доходи фізосіб може включити до податкової знижки витрати на придбання електромобіля або переобладнання в електрокар свого старого авто, а фізосіб – покупців електрокарів пропонується звільнити від сплати збору на обов'язкове пенсійне страхування.

Наприклад, в день авто має 100-120 кілометрів пробігу, на що приблизно витрачається 20 кіловат електроенергії. Нічний тариф – 2 гривні, тож вийде десь 50-70 гривень. Беремо на 100 кілометрів 10 літрів бензину – це вже близько 310-320 гривень. Це суттєва різниця, як порівняти з двигуном внутрішнього згоряння.

Тож електрокарам в Україні – бути! Можливо, років за 20 ми суцільно перейдемо на електроавто, а поки що їх частка складає лише 5 – 6 % від загального автопарку країни.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]