Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.07.2018 06:35

Ключове з нового Закону про інвестування

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Про новий закон, який суттєво спростить процедури і шляхи іноземного інвестування в Україні.

Буквально вчора на своїй сторінці у Фейсбуці лишав замітку про новий закон, який суттєво спростить процедури і шляхи іноземного інвестування в Україні. Сьогодні хочу детальніше розібратись, що пропонує новий Закон, та чому інвестувати стане простіше.

Гадаю, що перше, на чому варто закцентувати увагу – це те, що українським депозитарним установам надали право на відкриття рахунків в цінних паперах номінального утримувача для іноземних депозитарних установ. А це значить, що в українському законодавстві з’являється нове поняття – «номінальний утримувач». Законодавці прописали, що «номінальним утримувачем» є іноземна кредитна організація, зареєстрована в ЄС або є членом FATF чи MONEYVAL, і яка відповідає вимогам НКЦПФР. Також ця кредитна організація відповідно до законодавства держави, в якому зареєстровано фін. установу, має право надавати послуги з обліку цінних паперів і реєстрації переходу права власності на цінні папери, в тому числі в інших державах, на підставі відповідних договорів з іноземними фін. установами.

Що стосується рахунку в цінних паперах номінального утримувача, то він відкривається лише депозитарною установою іноземної фін. установи (якщо у такої фін. установи немає ризику зв’язку з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, чи фінансуванням тероризму). Якщо все гаразд, то це відбувається на підставі договору про надання послуг з обслуговування рахунку в цінних паперах номінального утримувача. Якщо ні, то рахунок не може бути відкритий.

Щодо перевірки та обліку, то депозитарна установа буде вести облік цінних паперів, а також прав на цінні папери, що належать як клієнтам номінального утримувача, так і клієнтам клієнта номінального утримувача.

До речі, фінансова установа може відкривати кілька рахунків у цінних паперах номінального утримувача для депозитарного обліку цінних паперів своїх клієнтів, але кількість прав на цінні папери на рахунку в цінних паперах номінального утримувача повинно бути цілим числом і не може бути від’ємним.

Що стосується розкриття інформації про власників і їхні цінні папери, то це можливо виключно у випадках, встановлених законом.

Ось, власне, ключові новели, які Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій» вносить в сучасне законодавство. Сподіваюсь, що спрощена процедура іноземного інвестування в Україну реально залучить інвестиції. Що ж, чекаємо результатів!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]