Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.04.2017 08:57

Здорова конкуренція – якісні послуги: історія про знищену монополію

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Мін’юст знищив корупцію і монополію у сфері реєстрації нерухомості та бізнесу. З 2016 року ці функції були передані нотаріусам, органам місцевої влади та акредитованим суб’єктам. Сьогодні коротко про тих, хто уповноважений реєструвати нерухомість і бізнес

Мін’юст знищив корупцію і монополію у сфері реєстрації нерухомості та бізнесу. З 2016 року ці функції були передані нотаріусам, органам місцевої влади та акредитованим суб’єктам.

Сьогодні коротко про тих, хто уповноважений реєструвати нерухомість і бізнес – про акредитованих суб’єктів реєстрації нерухомості та бізнесу.

Акредитованим суб’єктом може бути юридична особа публічного права, у трудових відносинах з якою перебуває не менше ніж три державні реєстратори, та яка до початку здійснення повноважень у сфері державної реєстрації прав уклала:

· договір страхування цивільно-правової відповідальності з мінімальним розміром страхової суми у тисячу мінімальних розмірів заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року (для реєстрації бізнесу, на сьогодні це 3 200 000 гривень), або у тисячу прожиткових мінімумів (для реєстрації нерухомості, на сьогодні це 1 600 000 гривень);

· договір з іншим суб’єктом державної реєстрації прав та/або нотаріусом (у разі коли акредитований суб’єкт здійснює повноваження виключно в частині забезпечення прийняття та видачі документів у сфері державної реєстрації прав).

До їх повноважень у сфері реєстрації нерухомості належать :

1. проведення державної реєстрації прав;

2. ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

3. взяття на облік безхазяйного нерухомого майна;

4. формування та ведення реєстраційних справ.

У сфері реєстрації бізнесу:

1. прийом документів, поданих для державної реєстрації;

2. державна реєстрація та проведення інших реєстраційних дій;

3. ведення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб -підприємців та громадських формувань та надання відомостей з нього;

4. ведення реєстраційних справ.

На сьогодні акредитовано 130 суб’єктів державної реєстрації, які мають 36 відокремлених філій. З них 28 здійснюють реєстрацію нерухомості. Ще 102 вповноважені проводити реєстрацію як нерухомості, так і бізнесу.

Нововведений інститут «акредитованих суб’єктів» збільшив кількість суб’єктів державної реєстрації, впровадив принципово новий підхід до процесу реєстрації та надання якісного сервісу.

Конкуренція унеможливила монополію та корупцію відповідно.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]