Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.08.2012 12:16

1 січня 2013 року: гіперінфляція і здорожчання компослуг?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Про соціальні ініціативи чинного президента чув кожен українець – про них з дня у день говорять на радіо, телебаченні та пишуть на кожному другому білл-борді.

Про соціальні ініціативи чинного президента чув кожен українець – про них з дня у день говорять на радіо, телебаченні та пишуть на кожному другому білл-борді. Проте, ключове слово в даному твердженні - «чув», оскільки далі порожніх слів справа так і не пішла. І вже не піде. Тому що немає грошей, а точніше – вони є, але осіли у кишенях нинішньої влади та наближених до неї олігархів. А про те, що соцініціативи Януковича – лише мильна булька для задобрення людей напередодні виборів яскраво свідчить прогнозований у 2013 році рівень соціальних стандартів, який цього тижня оприлюднило Міністерство соціальної політики, а саме – їх «антидинаміка». Так, якщо в 2012 році у порівнянні з 2011 соцстандарти в середньому зросли на 13%, то в 2013 році їх показники збільшаться лише на 8%. Тобто – майже удвічі менше, ніж у попередньому році та у стільки ж менше за раніше обіцяний чинною владою показник. Більше того - у 2013 році стандарти підвищуватимуть лише 4 рази замість 5, передбачених у 2012 році.
Зокрема, середньорічна мінімальна зарплата збільшиться на 96 гривень і становитиме 1194 гривні. А от середньорічний прожитковий мінімум для непрацездатних, до якого прив’язується мінімальна пенсія, виросте на 9% - до 921 гривні.  Таким чином маємо чергову повну невідповідність раніше обіцяного провладними можновладцями із кінцевим результатом їх діяльності. Так, ще на початку  цього року Міністерство фінансів голосно запевняло, що в 2013 році соціальні стандарти зростуть щонайменше на 14%, незважаючи на будь-які зовнішні або внутрішні фактори.
Своє незадоволення представленими прогнозами виказали представники Федерації профспілок України. За їхніми словами, уряд займається шахрайством, підставляючи замість реальних статистичних даних вигідні для себе показники. Так, для обрахування соцстандартів були взяті показники інфляції за підсумками року, а не середньорічна цифра. Зокрема, урядовці врахували показник інфляції «грудень до грудня», який становить 5,9%, замість «рік до року» - що фактично на третину більший – 8,7%. А постраждають від такого маніпулювання даними найбільш незахищені категорії українців, які недоотримають належні їм гроші.
Такі дії свідчать виключно про одне – у держави просто немає коштів на реальне підвищення соцстандартів. Доказом тому – заява першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського на нещодавній зустрічі із керівництвом Світового банку. Так, урядовець запевнив, що чинна влада готова здійснити всі «необхідні кроки» для отримання чергових кредитів від одного з найбільших фінансових партнерів країни. Тут варто, перш за все, пригадати, що саме вимагав від України здійснити її «головний спонсор» - а це, ні багато, ні мало - підвищити тарифи на газ і теплопостачання для населення. Досі близько двох років Україна відмовлялася йти на такі умови, і раптом – цілковита згода.
Таким чином виходить, що ефекту від підвищення соціальних стандартів не буде жодного – ріст тарифів на газ не лише «з’їсть» цю надбавку, а й вимагатиме додаткового залучення коштів для оплати комуналки. Тільки от звідкіля їх брати пересічним українцям – невідомо, а чинну владу це питання турбує найменше. Якщо ж до цього переліку додати й очікувану в 2013 році гіперінфляцію, яку нині чомусь «дипломатично» замовчує уряд, то взагалі стає незрозумілим, чи зможе принаймні прогодувати себе в наступному році звичайний українець. Доказом тому, що інфляція таки буде - наказ, який видав Мінфін ще на початку цього року - "Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 105 "Фінансова звітність в умовах гіперінфляції". Згідно документу приріст інфляції становитиме понад 90%. Жахаючі дані, зважаючи на те, що таких показників інфляції в Україні не було з 1995 року.
Тим часом відверте «жирування» чинної влади, враховуючи всі вище викладені факти, виглядає, м’яко кажучи, непристойно. Вертолітні майданчики, ремонти дач та будівництво басейну для масажиста чинного прем’єра – тільки на ці «ініціативи» за останні два дні з держбюджету було виділено понад 63 мільйони гривень. І це ще не кінець.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]