Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.05.2012 11:55

"Х-файли": статкам суддів присвоєно гриф "надсекретно"

Міністр юстиції України (2014-2019)

Майже 80% українців принаймні раз в житті давали хабарі.

99% з них стверджують, що вчиняли так не за власним бажанням, а за вимогою сторони, від якої залежало розв’язання їхніх проблем. І це не дивно, оскільки найбільш корумпованими в Україні нині вважаються лікарні, навчальні заклади, суди та відділки міліції.
Про те, чому станом на сьогодні корупція в Україні процвітає, не говорить хіба що німий. Так само всім відомо, що для того, щоб викорінити цю «хворобу» суспільства, необхідно провести масштабні чистки відповідних держструктур, починаючи з самої верхівки. От тільки на ділі все відбувається якраз навпаки – чинна влада б’є себе в груди та клянеться, що робить усе можливе для того, щоб прибрати корупцію з життя українців, і в той же час приймає черговий законопроект, який фактично сприяє процвітанню хабарництва.
Так, 24 квітня цього року провладні парламентарі ухвали законопроект №10281 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо впорядкування податкового декларування.
У великому масиві технічних змін регіонали змогли протягнути норму, яка узаконила судову корупцію. Досі законом «Про судоустрій і статус суддів» передбачалося, що судді щорічно повинні були подавати копію податкової декларації до Державної судової адміністрації для оприлюднення її на офіційному веб-сайті судової влади. Тобто, кожний бажаючий мав змогу через інтернет ознайомитися зі статками будь-якого судді.
Але тепер усе змінилося. Згідно нових норм суддя вже не повинен надавати копію декларації для оприлюднення перед широким загалом, відтепер він подаватиме її лише за місцем своєї роботи – до апарату суду. Таким чином доступу до цієї інформації громадськість вже не матиме, а українські служителі Феміди спокійно роз’їжджатимуть на чергових авто вартістю у сотню тисяч євро, куплених за витребувані хабарі. А незручні запитання на зразок «Як ваші мільйонні статки співвідносяться з професійною діяльністю?» так і залишаться без відповіді – тепер вже на цілком законних основах.
Як вже згадувалося вище, таким нововведенням судді завдячують народним обранцям від Партії регіонів. Але варто пам’ятати, що в нашому житті нічого не буває задарма. Так що вже завтра цим же суддям доведеться розраховуватися за отримані привілеї, і, скоріше за все, це будуть чергові політичні процеси на користь нинішньої влади.
На сам кінець доречно буде звернутися до одного досить цікавого документа, який так і залишився на папері - до Національної антикорупційної стратегії на 2011-2015 роки, яку свого часу ухвалив чинний очільник країни. У ній наводяться дуже дивні відомості. Якщо вірити цій стратегії, то виявляється, що однією з основних причин виникнення і поширення корупції в Україні є нібито толерантність та відсутність критичного ставлення суспільства до проявів корупції. Дуже схоже на те, що ці відомості Президент просто вигадав. Оскільки згідно офіційної статистики лише у сфері охорони здоров’я кількість поданих громадянами скарг на хабарництво за минулий рік зросла у півтора рази. Більше того – у звіті Міністерства юстиції про рівень корупції в Україні за 2011 рік наголошується, що кількість посадових злочинів, а саме – хабарництва, в минулому році збільшилася на третину у порівняння з 2010 роком. І це тільки офіційна статистика. Насправді динаміка росту корупції вже набула загрозливих темпів. А от «офіційним спонсором» та лобістом цієї тенденції виступає нинішня влада, яка з дня на день створює все нові схеми для розкрадання та приховування незаконно отриманих коштів.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи