Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.03.2012 16:18

Тендерна мафія: усі шляхи ведуть на Банкову-Грушевського

Міністр юстиції України (2014-2019)

Станом на сьогодні витрати України на підготовку до ЄВРО-2012 сягнули вже майже 120 мільярдів гривень та продовжують невпинно зростати.

Станом на сьогодні витрати України на підготовку до ЄВРО-2012 сягнули вже майже 120 мільярдів гривень та продовжують невпинно зростати. Окрім того, мало не щотижня ми чуємо про чергове здорожчання кошторису стадіону «Олімпійський» чи летовища в Донецьку. Проте із чим пов’язана така невідповідність кінцевого кошторису із запланованим? Основна причина в тому, що за попередніми підрахунками 30-50 % цих коштів розтягнуто по кишенях українських можновладців. Тому можна навіть не розраховувати, що завдяки фантастичним сумам, витраченим на підготовку до футбольного чемпіонату, інфраструктура України стане європейського рівня. 
Так, за два останні роки чинна влада вже стала професіоналом у проведенні для себе ж «золотих» тендерів. При цьому біло-блакитні посадовці не гребують нічим: починаючи від придбання бурової вежі на 200 мільйонів доларів дорожче від ринкових цін і закінчуючи картоплею для шкіл з націнкою 3 гривні на кілограмі. Окрім того, тут варто згадати й стільці вартістю 7 тисяч гривень за штуку, які придбало Управління справами Верховної Ради для готелю «Київ», та урни львівської залізниці за 5 тисяч гривень кожна. Можна лише здогадуватися, скільки на цих тендерах заробили посадовці, враховуючи, що вартість першокласного стільця складає не більше 1000 гривень, а ціна вуличної урни коливається від 600 до 900 гривень.
Проте виявилося, що можновладцям замало двох років набивання власних кишень бюджетними коштами. Тому, щоби наостанок – напередодні парламентських виборів – ще щось собі прихватити, урядовці вкотре почали штампувати одну законодавчу ініціативу за іншою, аби створити черговий непрозорий механізм здійснення закупівель за державні кошти.
Вчора провладні депутати підтримали у першому читанні урядовий законопроект № 10006 про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності. Зокрема, пропонується звільнити від тендерних процедур закупівлю сирої нафти і газового конденсату для виробництва нафтопродуктів. Тільки от саме головне в даному законопроекті полягає в тому, що він встановлює – замовником тендеру може бути суб’єкт господарювання, якому органом влади надані спеціальні або ексклюзивні права.
Тобто органи державної влади на підставі свого рішення будуть надавати спеціальні та ексклюзивні права на здійснення закупівлі за державні кошти без застосування встановлених законодавством процедур закупівлі приватним компаніям. Подібна ініціатива - не що інше, як спроба протягти корупційну схему, подібну з сумнозвісною компанією «Лівелла», якій свого часу рішенням районного суду було надано право ввозити нафтопродукту без сплати мита, але вже на законодавчому рівні.
А вже завтра парламентарі можуть ухвалити законопроект № 9634 про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель. Урядовці пропонують дозволити придбання, оренду землі, будівель, іншого нерухомого майна без проведення тендерів. Крім того, суттєво ускладнюється процедура інформування про результати проведення процедури закупівлі.
Так, на даний час оголошення про результати процедури закупівлі публікується протягом 7 днів з дня її проведення. Натомість пропонується передбачити, що замовник протягом 7 днів з дня проведення тендеру лише подає оголошення про результати процедури закупівлі для безоплатного опублікування. Коли ж саме така інформація має бути опублікована в офіційному виданні не встановлено.
Сьогодні можна стверджувати з цілковитою впевненістю: що стосується добробуту українців – чинна влада цим питанням навіть не переймається, відгороджуючись порожніми обіцянками, натомість власні інтереси лобіює із заздрісною вигадливістю. Але можновладці забувають, що документи не горять і рано чи пізно доведеться відповідати за власні рішення. А строки притягнення до кримінальної відповідальності у таких випадках сягають аж до 15 років.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]