Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.02.2012 13:40

Бюджет 2012: влада – в шоколаді, пенсіонери – з діркою у кишені

Міністр юстиції України (2014-2019)

Минулого тижня Кабінет Міністрів України своєю постановою № 69 затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2012 рік.

Минулого тижня Кабінет Міністрів України своєю постановою № 69 затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2012 рік.
Попри минулорічні позитивні прогнози, які направо і наліво роздавала чинна влада, цей документ нічого приємного не приніс. Урядовці вже вкотре не спромоглися подолати нестачу пенсійної казни, яка цьогоріч складатиме 9,7 мільярдів гривень. Цей дефіцит доведеться покривати за рахунок коштів Державного бюджету.
Але хотілося б зупинитися не на самих цифрах, а безпосередньо на причинах їх виникнення. Відповідно до загальновизнаного правила, дефіцит Пенсійного фонду означає, що внесків працівників бракує для виплати всіх пенсій. За таких обставин логічними кроками влади для виправлення ситуації мають бути створення нових робочих місць, стимулювання підприємницької діяльності та надходження інвестицій. Проте попередні ініціативи можновладців мають протилежний вектор – інакше як зумисне погіршення економічної ситуації в країні їх потрактувати не виходить. Так, минулоріч чинна влада прийняла Податковий кодекс, від якого ще й досі більшість підприємців не встигла оговтатися. Результат цієї реформи - третина підприємств або перейшли в тінь, або взагалі припинили свою діяльність. Але можновладці рапортують протилежне: мовляв, в країні спостерігається стабільне зростання кількості робочих місць та зниження безробіття. Після такого звітування виникає цілком логічне запитання: чому ж тоді ми маємо Пенсійний фонд з «діркою» майже в 10 мільярдів? Відповідь напрошується сама - ніякого зростання немає, а так звані «позитивні зрушення» - звичайне окозамилювання.
Не можна не згадати у цій ситуації минулорічну пенсійну реформу, у результаті якої були прийняті поетапне збільшення пенсійного віку для жінок та збільшення мінімального страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком. Досить революційне рішення, після прийняття якого можновладці пообіцяли поступове покращення ситуації із наповненням бюджету Пенсійного фонду. Тільки от, що ми маємо станом на сьогодні: реформа вже діє, а замість обіцяного покращення – ще більша дірка у бюджеті. Ось тут і вилізли справжні обличчя та мотиви «горереформаторів», які замість того, щоб регулярно та планово проводити кропітку роботу для наповнення Пенсійного фонду, вирішили зекономити власні сили та час та просто збільшити пенсійний вік.
Проте, давайте повернемося до цифр. Як вже йшла мова, 9,7 мільярдів гривень дефіциту Пенсійного фонду покриватимуться за рахунок коштів Державного бюджету. Тут виникає інше запитання: де чиновники вишукуватимуть необхідні для цього резерви? Бюджет, як відомо, не резиновий та з року в рік дефіцитний. Найреальніше зекономити як раз на фінансуванні владних структур. Проте такий вчинок чинної влади заради інтересів народу – з області фантастики. Адже, можновладці економлять на всьому, окрім себе самих. Так, фінансування Державного управління справами при Президентові України в 2012 році у порівняння з минулим роком було збільшено на 15 мільйонів гривень. А витрати на МВС, цьогоріч зросли на 596 мільйонів. Генеральна прокуратура взагалі побила всі рекорди – на її діяльність в 2012 році передбачено 2,5 мільярди гривень, тобто на 207 мільйонів більше, ніж у минулому році.
Тож, у цьому році економити  будуть, як завжди, - на пенсіонерах, фінансуванні освіти, охорони здоров'я та соціальному захисті чорнобильців. Окрім того, як показує практика, не обійдеться і без чергового «сюрпризу» у рамках бюджету 2012 року. Зазвичай, ця роль закріплена за щорічними держзакупівлями, які щоразу дивують своїм відвертим марнотратством. Тому залишається лише здогадуватися, які нові «першочергові» товари включать можновладці цьогоріч до переліку держзакупівлі аби вже в сотий раз поповнити власні кишені. Немає жодних сумнівів, що саме в цьому питанні вони проявлять не аби яку фантазію, аби на зміну минулорічним євротуалетам за 400 тисяч гривень за одну штуку та статуеткам по 25 тисяч гривень вигадати щось нове та оригінальне.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]