Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.07.2022 13:08

Особливості управління фінансами у збитковій компанії

Консультант з управління, лектор, засновник міжнародної консалтингової компанії "Visotsky Consulting"

Через війну великий відсоток компаній знаходиться нижче точки беззбитковості. Тема мені добре знайома, розповім, як краще вчинити у цій ситуації.

Проведіть аналіз причин

Першим кроком має стати функціональний аналіз. Спробуйте з'ясувати, чому так сталося, адже лише зрозумівши причину, можна розв'язати проблему. Якщо у вас є добре налагоджена аналітика, і ви вимірюєте всі ключові точки, зробити це буде неважко.

Чому не можна економити на просуванні

У більшості компаній коронавірус просто зніс основу клієнтів. Звичайно ж, вона зменшується навіть в умовах економічного розвитку. Але ви витрачаєте гроші на просування та рекламу, таким чином компенсуючи втрати та нарощуючи нових клієнтів. Але в кризу багато хто від цього відмовляється. У людей у ​​такі моменти чомусь одразу виникає бажання стиснутись і нібито стати менше. Однак вкладаючи фінанси в рекламу, ви заповните базу клієнтів, що скоротилася.

Інше питання полягає у тому, де взяти гроші. Нашій компанії було простіше, адже фінансове планування для нас є ключовим інструментом. Ми маємо грошові резерви, які відкладаються щотижня. Однак не так вже й важливо, де ви візьмете гроші: із резервів, запасів, можете навіть їх зайняти. Але вони повинні витрачатися лише цільовим чином  — на рекламу, яка є слабким місцем у бізнес-процесі.

Зміцніть дисципліну щодо фінансів

Жорстка система поділу фондів та рахунків дуже важлива. Ви повинні оберігати свій робочий капітал, оборотні кошти, не дозволяючи компанії в них залазити.

Під час кризи треба закривати витрати. Компанію варто рятувати за всяку ціну. Але не ціною припинення реклами! Зупиніть її на тиждень чи два, і станеться страшне. Краще на якийсь час затримати виплату зарплат або оплату оренди, адже завдяки рекламі у вас з'являться гроші на всі потреби.

Звісно, ​​треба жорстко заощаджувати. Повірте, правильно розподіливши кошти на необхідні потреби, ви зможете пережити кризу.

Залучайте керівників до управління фінансами

Як не дивно, але момент, коли компанія провалюється нижче за точку беззбитковості, просто ідеально підходить для того, щоб залучити ваших керівників до управління фінансами. А у більшості компаній вищі керівники просто не беруть участь у цьому процесі.

Здебільшого рішення приймають власник та фінансовий директор, а керівники співчутливо чи з цікавістю спостерігають за цим дійством. Так ось це абсолютно неправильно. Раз на тиждень необхідно збирати керівників підрозділів, нехай вони ухвалюють рішення, як використовувати гроші, отримані за тиждень, для подальшого зростання доходу та подолання кризи.

Чому це важливо

Спочатку це буде непросто, адже раніше керівники на це не звертали уваги. Але ви помітите, що ті, хто пройдуть через цей бар'єр, підвищать свій рівень відповідальності та розуміння того, що відбувається в компанії, тому не відгороджуйте їх від управління фінансами.

Група людей заробляє грошей стільки, скільки вважає за життєво необхідне. Це не та сума, яку озвучує з трибуни власник чи вищий керівник, а та, що їм здається необхідною для виживання компанії. Зштовхуйте їх із цією дійсністю, необхідністю звести кінці з кінцями: і на зарплати гроші виділити, і на оренду, і на податки... Без цього фраза «треба підвищувати дохід» буде для них просто порожнім звуком.

Якщо ви ще не приєднали керівників до управління фінансами, спробуйте розпитати їх про суму, потрібну, на їхню думку, для виживання компанії. Я впевнений, що відповіді вас здивують: усі вони назвуть цифру набагато нижчу за реальну. А значить, їм нема за що боротися.

Висновок

Почніть з аналізу причин. Як правило, у кризу доходи падають через скорочення бази клієнтів. Заощаджуйте на всьому, але не на рекламі, адже саме вона дасть вам можливість отримати гроші на інші потреби. Але, мабуть, третій момент є найважливішим. Щоб ваші керівники правильно оцінювали фінансові потреби компанії, делегуйте функцію розподілу коштів. Тільки таким шляхом ви зможете підвищити прибуток збиткової компанії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]