Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.01.2023 11:51

Зміна зовнішньої політики Ізраїлю: що це дасть Україні

Консул Держави Ізраїль у Західному Регіоні

На початку року прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаньяху заявив, що Ізраїль змінить зовнішню політику й активно візьметься за Іран.

За його словами, Ізраїль буде вести "активну, енергійну, відповідальну і національну політику" замість колишньої "бездіяльності". Зокрема Нетаньяху анонсував протидію радикальному ісламу в регіоні.

Що зміниться у зовнішній політиці Ізраїлю? Чому ця “нова політика” вигідна для України? 

Протистояння з Іраном

Як повідомляють в ГУР, станом на 4 січня Росія має у своєму арсеналі близько 100 іранських дронів-камікадзе, якими вона атакує Україну. Втім, РФ очікує чергову партію дронів. 

Враховуючи вичерпання запасів високоточних ракет, іранські шахіди росії вкрай необхідні, щоб підтримувати свою кампанію проти критично важливої ​​інфраструктури та проти мирних жителів. 

Прості дешеві безпілотники-камікадзе не відіграють істотної ролі на полі бою. Іран використовує ці дрони для дестабілізації ситуації в регіоні. В кінці листопада Ізраїль звинуватив Іран в атаці на танкер в Перській затоці дроном-камікадзе і назвав ці дії провокативними. Росія ж, очевидно, використовує їх для психологічного впливу, сподіваючись виснажити цивільне населення України.

Фактично, перекривання каналів постачання цих шахедів і могло б загнати у глухий кут рф. Адже за словами голови розвідки Кирило Буданова, у Росії лишилося ракет на два масованих удари по Україні – росіяни зменшують кількість, щоб тримати імітацію інтенсивності цих ракетних атак.

За даними розвідки, на одну ракетну атаку Росії потрібно працювати 1,5-2 місяці. У той самий час, виготовлення шахідів не вимагає великої кількості часу та витрат. 

Якщо такий “постачальник” втратить можливість виробляти ці ракети, Росії доведеться вигадувати щось нове, а на це піде кілька місяців. А це, до речі, дуже навіть реалістичний сценарій.

Активізація Ізраїлю в регіоні може гарантувати те, що Іран вже не зможе виробляти та постачати дрони у тих об'ємах, як зараз. Чому?

Перекривання каналів постачання — цілком ймовірний сценарій

23 жовтня минулого року Ізраїль знищив ракетами у Сирії місце збору іранських безпілотників. Сталося це в районі військового аеропорту у Дамаску, який контролюється фактично Іраном.

Це був “перший дзвіночок” для Ірану.

Адже згодом у США серйозно почали заявляти, що США та Ізраїль планують завадити Ірану постачати дрони до РФ. Про це речник Держдепартаменту США Нед Прайс повідомив на брифінгу.

Серйозність намірів  Прайс підкреслив тим, що це стало предметом розмов не тільки  з державними структурами Ізраїлю по лінії як Держдепартаменту, а й Білого дому. Тож, ймовірно, що “бавовни” на іранських “конвеєрах” найближчим часом побільшає. 

Попри те, що багато хто драматизує навколо розмови  нового міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена та російського колеги Сергія Лаврова, це аж ніяк не змінить загальної концепції побудови зовнішньої політики Ізраїлю “завжди діяти в інтересах Ізраїлю”. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]