Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.01.2022 18:23

Податкове стимулювання: вплив на економічну активність в 2022 році

Український політик та економіст. Народний депутат України IX скликання

Податкові стимули стали для багатьох успішних економік світу першим кроком до стабільності та незалежності.

Сьогодні цей інструмент використовують зазвичай країни, які переживають процес становлення. Для цього визначаються пріоритетні галузі для держави, або ті, які через світові економічні процеси потребують підтримки.  Податкові стимули можуть бути у вигляді створення вільних економічних зон, запровадження податкових канікул, спрощення процедур сплати податків, податкові пільги на інвестиції або на ввезення устаткування. 

Головна мета – зробити сплату податків простою та необтяжливою процедурою, і водночас дати можливість нарощувати виробничий потенціал.

Загалом податкове стимулювання – це дієвий спосіб зберегти оборотні кошти, особливо на початку господарської діяльності та залучити інвестиції, який використовують сьогодні й в Україні.

Ми звикли, що нашу країну називають «аграрною державою». Станом на 20 грудня з початку 2021/2022 маркетингового року Україна експортувала 29 373 тис. тонн зернових культур, що на 5 276 тис. тонн більше ніж за аналогічний період минулого маркетингового року. Загалом виглядає добре, але ми вивезли сировину, а не продукт з доданою вартістю. 

Саме тому цього року парламентом були прийняті ряд законопроектів, які направлені на стимулювання розвитку промисловості та інформаційних технологій. 

В 2022 рік ми вступаємо з новими стимулами для розвитку бізнесу. 

 Індустріальні парки. Для них Верховна Рада встановила наступні податкові пільги:

звільнення від оподаткування податком на додану вартість імпорту нового устаткування;

звільнення від податку на прибуток протягом 10 років учасників індустріальних парків а умови виконання ряду встановлених умов;

надання права органам місцевого самоврядування встановлювати пільгові ставки податку на нерухомість і плати за землю.

Підсумовуючи 2021 рік, експерти дійшли до висновку, що  український IT-сектор зріс на 36% порівняно з минулим, сягнувши позначки $6,8 млрд експорту комп’ютерних послуг. В 2020 році він становив $5 млрд 2020-го. Очевидно, що з державною підтримкою галузь може  розвиватись набагато швидше. Податковий режим «Дія Сіті» створює спецумови оподаткування, які зменшують податкове навантаження та дають можливість обирати зручні механізми.

Не податковий, але фінансовий стимул запрацював з 1 січня 2022 року. Програма «Рука допомоги» пропонує безробітнім та малозабезпеченим безвідсотковий кредит на три роки для оплати обладнання і матеріалів, необхідних для заснування власної справи. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]