Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.10.2011 10:08

Маржинальна революція переноситься

Директор юридичної консалтингової компанії "САЛЕКС", доктор філософії у галузі права

Для сучасного етапу розвитку фондового ринку характерне впровадження нових технологій біржової торгівлі. Так, у 2009 році «Українська біржа впровадила інтернет-трейдинг для фізичних осіб, у 2010 була запроваджена торгівля деривативами, що дозволило чималій

Для сучасного етапу розвитку фондового ринку характерне впровадження нових технологій біржової торгівлі. Так, у 2009 році «Українська біржа впровадила інтернет-трейдинг для фізичних осіб, у 2010 була запроваджена торгівля деривативами, що дозволило чималій кількості підприємливих людей заробити собі  на «булочку з ікорочкою». Для повноцінного становлення біржової торгівлі необхідно ще запустити маржинальну торгівлю цінними паперами. Якщо не вдаватись у високі фінансові матерії, то головна суть маржинальної торгівлі полягає в тому, що інвестори  використовують «кредитне плече» для придбання цінних паперів. При цьому дебіторська заборгованість як така не виникає. Наприклад, маючи 5 тис. грн. індивідуальний інвестор зможе придбавати цінні папери на 10-20 тис. грн. Для порівняння зазначимо, що в США та Західній Європі аналогічний інститут з’явився ще на початку ХХ ст. В Україні навіть за відсутності правових актів щодо маржинальної торгівлі торговці цінними паперами надають клієнтам відповідні послуги.

Оскільки спасіння потопаючих - справа рук самих потопаючих, представники фондових бірж та торговців цінними паперами вирішили самотужки розробили відповідну «нормативку» у вигляді Проекту Положення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) «Про здійснення діяльності торговця цінними паперами при укладанні договорів з використанням грошових коштів та/або цінних паперів, наданих торговцем у позику клієнту», що був розміщений на сайті НКЦПФР. Ним пропонувалось врегулювати здійснення діяльності торговця цінними паперами при укладанні договорів  купівлі-продажу цінних паперів на підставі разових замовлень клієнтів, розрахунок за якими здійснюється торговцем з використанням грошових коштів або цінних паперів, наданих торговцем у позику клієнту на підставі відповідного договору.

З метою доопрацювання Проекту Положення 23 червня 2011 року відбулось спільне засідання Експертної ради Асоціації «Фондове Партнерство» та робочої групи Консультаційно-експертної ради (КЕР) при НКЦПФР, в якому брав участь « Ваш покорн ый слуга». Після довгих дискусій між фінансистами та правниками все-таки було досягнуто консенсусу, внаслідок чого з’явився Проект «Положення про здійснення діяльності торговця цінними паперами при маржинальній торгівлі», згодом без зауважень схвалений КЕР  НКЦПФР.

По-суті, правове підгрунтя мажинальної торгівлі цінними паперами було закладено.  Для повного ефекту маржинальної революції не вистачало лише залпу крейсера «Аврори» у вигляді затвердження проекту НКЦПФР. Та, враховуючи кризові явища на міжнародних фондових ринках, у НКЦПФР на відміну від інших органів влади вистачає здорового глузду, щоб зважено підійти до реформування фондового ринку. Досить з нас всяких політичних і пенсійних  і тому подібних реформ.

Перепечатка данного материала разрешена исключительно со ссылкой на сайт  ю ридической консалтинговой компании «САЛЕКС»   http :// salex - lcc . com . ua / index . php / features -4/ module - positions -2

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]