Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.11.2021 17:57

Корупція в ДПС і економічна безпека держави

Аналітик ГО "ВО "Антикорупційний блокпост"

Звільнення міністра економіки та затягування процесу офіційного призначення голови ДПС може отримати логічне завершення.

Вже майже рік пройшов з моменту, коли компанія Facebook без жодного попередження видалила сторінку громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Антикорупційний блокпост» та її членів. Згідно офіційного звіту, підставою для видалення, була «публікація неправдивої інформації про корупцію керівництва податкової». Сьогодні, в рамках гучного розслідування по так званих «скрутках», НАБУ та СБУ проводить близько 20 обшуків по всій Україні, зокрема в Полтавській, Запорізькій, Дніпропетровській областях, м. Києві та в приміщенні ДПС України та публікує фото з величезним об’ємом вилученої готівки, які говорять самі за себе.

Хоч майже рік тому, апелювати було ні до кого і Facebook проігнорував листи надіслані нашою ГО, а за суттю опублікованого звіту, ми розуміємо, що видалення відбувалося не в результаті роботи системи моніторингу компанії, а за маніпулятивне сформованою скаргою, врешті сьогодні ми можемо відчути приємну сатисфакцію.

Проте, повертаючись до самої справи – інформація про можливу причетність екс-міністра економіки Олексія Любченка та в.о. голови ДПС Євгенія Олейнікова до корупції і «скруток» з’являється з моменту їх призначення в ДПС в квітні 2020 року.

Хочеться нагадати, що Любченко зайняв посаду голови ДПС в розпал першого карантину, поза конкурсом, так як через умови пандемії, дотримання конкурсної процедури на зайняття вакантних посад державної служби, було відкладене.

Інформація про зловживання ДПС і «скрутки», за якими стоїть структура, була настільки гучною, а результати боротьби з ними настільки умовні, що Верховною Радою була сформована ТСК по розслідуванню цих зловживань, а журналісти напряму ставили питання Любченку та Олейнікову. В свою чергу, громадськість проводила власні розслідування по зловживання на тендерних закупівлях в ДПС.

Безумовно, існує презумпція невинуватості і ніхто не може бути визнаний винним до остаточного рішення суду. Проте, однозначно фіскальний сектор державного управління потребує очищення, оновлення та реформування.

Одним з ключових пунктів в побудові заможної країни є боротьба з ухиленням від сплати податків. Ключовим моментом є рух «зверху – донизу». Не можливо та не етично звинувачувати дрібний бізнес, в оптимізації сплати податків за рахунок використання «спрощенки» чи агітувати впроваджувати РРО, за умови підозр в зловживанні владою та покриванні схем, з ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, в центральному та регіональних апаратах ДПС. Викладене СБУ фото з повністю заповненою готівкою в американській валюті, сумкою – це найкраща «антиреклама» програмі добровільного декларування, яка проводиться під егідою невідворотності «непрямих методів моніторингу фінансових операцій» після її закінчення.

Зараз активно відбувається створення Бюро економічної безпеки – нового органу, в основі якого мають лежати не тільки силові, а і аналітичні функції. Оголошені конкурси на вакантні посади аналітиків та головних спеціалістів. Що стосується аналітичної роботи – то за повноваженнями БЕБ може консультувати органи влади, з приводу «дірок» і недоліків в законодавстві, що загрожують економічній безпеки України.

Сподіваємося, що БЕБ буде запущено вчасно, а зусиллями конкурсної комісії, куди входять представники громадськості – Ради громадського контролю, в структуру будуть набрані професійні, компетентні та достойні люди і вже скоро ми зможемо побачити достатньо прецедентів притягнення до відповідальності організаторів та покровителів схем, які призводять до мільярдних втрат бюджету.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]