Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.01.2023 14:21

Як не втратити себе навіть під час бурхливих подій. Сім порад українцям

Директор по зовнішнім комунікаціям і представник Western Bid в Україні

Я хотів би поділитися порадами, що можуть хоча би частково допомогти не втратити залишки рівноваги та зібрати себе до купи. Навіть зараз

Не знаю жодної людини в Україні, у кого б не змінився уклад життя з початком війни. Хтось втратив рідну людину, друга чи знайомого, житло, роботу, став “внутрішньо переміщеною особою” чи навіть поїхав захищати країну на передову.  

Я хотів би поділитися порадами, що можуть хоча би частково допомогти не втратити залишки рівноваги та зібрати себе до купи. Навіть зараз.  

Моїх порад буде сім. Інші я притримаю до наступного разу.  

1 - Режим дня 

Незважаючи на те, ким Ви себе вважаєте - совою чи жайворонком, на кожну людину впливають так звані циркадійні, соняшні цикли. Наша спроможність працювати, потреби у їжі та сні, інші процеси організму залежать від часу дня.  

І з мого досвіду - навіть ті, хто мали переконання в тому, що їм краще засиджуватися до пізньої ночі, як тільки починали притримуватися графіку та вставати у визначений час (бажано до сходу сонця), починали цінувати такий режим.  

Звичайно, що винятки є, але якщо лягати за 1-2 години до опівночі та вставати о 6-ій чи на годину раніше, Ви побачите, що не тільки встигаєте зробити купу дійсно важливих речей в першій половині дня, але й Ваші дні наповнені енергією та оптимізмом.  

Як бонус до цієї навички буде можливість зустрічати схід сонця. І не зважаючи на те, чи робите Ви намаскар чи інший ритуал вітання нашої зірки, ця подія зарядить позитивом на весь день.  

Лягати, їсти та займатися справами, відпочивати в визначений Вами час - це запорука більш стійкою до стресів особистості, і будь то повітряна тривога чи коли зникає світло та зв’язок, Ви зможете не тільки владнувати себе, але й допомогти оточуючим. 

2 - Робіть план на день з мотиваційним посилом 

Ще у 90-х я захоплювався методологією лідерства від Стівена Кові. Його система семи звичок стала невід’ємною частиною мого планування, хоча тисячі разів я розумів, що не здатен притримуватися прописних істин - проактивності, вміння починати з кінцевого результату, працювати в дусі win-win і далі за списком. Плани на тиждень по ролях, визначення приоритетів.  

Ви не можете відразу взяти все і втілити в своє життя, але треба продовжувати. І я б додав до основного планувальника ще мотиваційний. Про таке говорив Тім Феріс, та мені дружина подарувала на початку 2022.  

У цьому щоденнику на початку дня Ви виділяєте три хвилини, щоб заповнити наступні рядки 

За що Ви вдячні. Впишіть хоча би три пункти. Може бути близькі люди, чи події, чи Ваш характер, чи здоров’я. Потім - що зробить твій день кращим. І - позитивна установка. Похваліть себе любимого, бо ніхто не зможе полюбити Вас краще за Вас саміх. 

Ввечері треба підбити підсумки, відразу за цитатою від якоїсь розумної людини. Що ти сьогодні зробив хорошого для інших. Що зможел зробити завтра краще. Та чудові події, що відбулися за сьогодняшній день.  

Також є огляди по місяцях та мотиваційні опитувальники, цитати. Це така собі інтерактивна книжка, що утримує тебе в колі своїх приоритетів і спонукає до позитивних дій.  

Хтось буде тішитися та навіть глузувати з подібного щоденника, але він (чи будь який подібний) дозволяють не просто фіксувати те, що з тобой відбулося, але винаходити, створювати кращу версію себе. 

3 - Пишіть 

Треба вносити на папір або ж вести електронні дописи. Це може бути конспект вивчених матеріалів чи довільни помітки щодо майбутньої презентації чи книги.  

Але чим більше Ви будете записувати і думати про те, що і як записати, і особливо коли ми записуємо якусь оповідь чи ессе, чи роман, чи дослідження, коли ми напружуємо свої нейронні зв’язки. Ми примушуємо наш мозок працювати над ідеями і створювати не тільки завершені думки, що мають достатньо ваги, щоб їх записати, але й цілі блоки інформації, що мають якийсь сенс.  

Я думаю, що художній твір з перспективою що його будуть читати - вимагає найбільше напруження, але публіцистика чи наукова стаття теж стане у нагоді. 

4 - Читайте та навчайтеся 

Як правило, успішні люди багато читають. Незалежно від зайнятості. Керівники корпорацій багато читають та навчаються. Деякі навіть навчаються техніці швидкого читання, щоб овладнати більшою кількістю інформації.  

Вибирайте книжки, які рекомендують люди, яким Ви довіряєте чи поважаєте їхню думку. Також можете перевіряти коментарі на нові видання та шукати переваги і недоліки тієї чи іншої книжки.  

Якщо Ви починаєте читати якусь книжку, та через десять годин читання, десь наполовині, розумієте, що то маячня, то втрачаєте час, більше, ніж якщо би призначили зустріч з людиною, яка тільки балакає ні про що та висмоктує Вашу енергію.  

Також є методології для запам’ятовування ключових концепцій, індексації за допомогою поміток на полях і на першій сторінці по методу Тіма Феріса, чи запису на картках з цитатами та невеличким конспектом, які потім класіфікуються по темах, як це робить Раян Голідей. Але навіть звичайне читання щодня - це вже великий крок уперед. 

По можливості слухайте аудіокниги на обрану тематику під час “мертвих годин” - наприклад, коли їдете в транспорті чи займаєтеся механічною справою.  

Запишіться на курс навчання на одному з відомих ресурсів, таких як Coursera, Linked-in Learning, щоб підвищувати свою кваліфікацію та набути нових навичок.  

Намагайтеся стати досвідшенішою людиной в кінці кожного дня, та пізнавайте світ через досвід інших. 

5 - Робіть добрі справи 

В кінці сторінки мотиваційного щоденника є графа - “Що ти зробив для інших сьогодні”. Це мають бути конкретні справи. І не обов’язково банальне “перевести бабусю через дорогу”. Це може зварити каву для співробітників офісу чи подзвонити батькам. А зараз - “перевести гроші на ЗСУ” чи в благодійний фонд Притули на дрони.  

Робити добрі справи не заради піару, не заради того, щоб хтось помітив та отримати щось назад. Це характерізує, на мій погляд, успішну, зрілу людину. І допамагає утримати себе від паніки, бо ти поперше подумаєш про інших і на фоні неочікуваних подій.  

6 - Почніть щось продавати

Всі ми тим чи іншим способом продаємо. По-перше - свій час, свою експертизу, своє вміння робити щось корисне. І декому здається, що продавці - то якась інша раса. Нахабні, щось хочуть від інших, та заробляють нечесною працею. 

Це не так.  

Коли ти вчишся продавати будь-які речі, фізичні чи віртуальні, ти не тільки наражаєш себе на критику та ризикуєш, ти згодом стаєш більш вільною людиною, яка спроможна продертися та відстояти себе, свій бізнес. Так, продавати можна що завгодно, і найпростіше робити це в Інтернеті, навіть якщо ти працюєш цілий день в офісі.  

Почни заробляти нелінійний, готовий для масштабування дохід, і навіть залишившись в скрутному становищі за межами своєї домівки, ти будеш впевненим в тому, що зможеш не тільки забезпечити свою сім’ю, але й допомогти іншим, своїй країні. Тисячі підприємців, нашіх земляків, хто почав продавати на Amazon, Ebay, Etsy - роблять колосальну справу задля залучення до України щонайменш десятків мільйонів доларів кожного місяця. Зараз з’являються нові можливості - продавати не тільки в Україні через OLX, але й на західних майданчиках через Комок чи напряму на Етсі або Ібей.  

7 - Дисципліна у всьому. Дієта як харчова, так і інформаційна. Та фізичні вправи.  

Згідно з книгою Раяна Голідея “Дисципліна - це доля” майже будь яка справа починається з того, що хтось вирішив йти до своєї мети незважаючи на перешкоди. Наш успіх залеить від дисципліни.  

І не тільки - робити те, що треба, але й утримуватися від того, що нам заважає та відверто шкодить.  

Колись я казав - “Навіщо дивитися новини? Там тільки скрізь негатив. Якщо почнеться війна, мені це буде і так відомо”. Я не дивився телевізор. Не читав сайтів новин. Не дивився Youtube каналів про політику. Але коли почалася війна, та ми були вимушені евакуюватися (ми живемо в Бучанському районі), я жадібно ловив кожну новину з фронту - як там, що відбувається в місцях, де я жив. Що з моїми рідними? А потім розумів, що сприймаю цю інформацію як справжній емоційний наркотик.  

Коли ти відчуваєш себе не в своїй тарілці, коли нервуєш, чи потребуєш спілкування чи розваг, не варто заїдати печаль їжею вночі з холодильнику, фаст-фудом чи тим паче спиртовими напоями.  

Притримуйся поміркованості і дисципліни у всьому, що стосується твого фізичного та морального, духовного здоров’я.  

Що дають ці навички та процеси? Ви почнете швидше повертатися до відчуття контролю. Вас буде набагато важче збити з пантелику. Та Ви зможете дари раду не тільки собі, а й оточуючим, та бути в змозі відбудувати нашу славну Україну після нашої, я так сподіваюся, вже ближчою до нас перемоги вже в цьому 2023 році.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]