Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.06.2022 07:13

Нових, супер захищених проектів будівництва краще не чекати

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Жодна конструкція багатоповерхівки, яка б вона не була укріплена, не замінить високотехнологічний воєнний «купол» проти повітряної та проти ракетної оборони

Квартири з укріпленими стінами VS Оборонні лінії укріплених районів.

Будинки з індивідуальними бомбосховищами VS Система Проти повітряної оборони.

Розвиток безпеки проживання VS Сучасна високотехнологічна армія.

Індивідуальний захист житла VS Членство у міжнародних оборонних союзах.

У найближчі 3-5 років на первинному ринку нерухомості не з’являться проекти з кардинальними архітектурним змінами щодо підвищеної безпеки проживання, а пізніше таке будівництво буде і недоцільним і економічно не обґрунтованим. Однак, протягом 2-3 років, ми зможемо бачити часткові сплески маркетингових стратегій деяких забудовників, які за рахунок надання своїм житловим комплексам додаткових характеристик безпеки, будуть позиціонувати свої ЖК як найбільш безпечні для майбутніх їх мешканців.

Насправді ж питання безпеки проживання – питання армії а не конструктивних особливостей будівель.

Жодна конструкція багатоповерхівки, яка б вона не була укріплена, не замінить високотехнологічний воєнний «купол» проти повітряної та проти ракетної оборони. Неможливо уявити новий побудований мікрорайон міста, який би витримав обстріл із ствольної артилерії чи був би байдужий до ракетного удару.

Виходячи із того, що руйнівна сила військових снарядів та ракет середньої та великої дальності, навіть виробництва минулого століття, набагато більша за теоретично можливу міць житлового будівництва, не потрібно сьогодні кардинально змінювати норми будівництва, достатньо буде дотримуватися вже існуючих параметрів. Ті ж звичайні бомбосховища необхідно проектувати з думкою про їх можливе цільове використання, а не як майбутній міні-маркет чи приміщення загального використання.

Попереду роки відбудови держави, у тому числі і житлового фонду. У існуючих реаліях підірваної економіки, потрібно буде будувати доступне житло, ще й бажано не лише безпечне, а й комфортне. За вікном 21 століття – час штучного інтелекту та технологій, а не землянок, мурів та бійниць у стінах замість панорамних вікон.

Україна не Ізраїль. А тим, хто переконливо так розмірковує саме такими категоріями, просто нехай перегляне проект Microsoft Israel Campus. І можливо, після того хтось здивується, що такий проект на 46 тис. м.кв. – то не складова частина укріп район, а сучасний та високотехнологічний архітектурний проект, який отримав нагороду у Парижі у 2021 році.

P.s. сподіваюся Україна не запровадить тренд будівництва заміських підземних поселень.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]