Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.04.2022 08:20

Нерухомість. Два напрямки відбудови

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

З чого почати: зі створення покупця чи доступного продукту?

У ринковій економіці будь-якого типу, незважаючи на історичні традиції та вік економіки, існує всього два напрямки розвитку.

Перший напрямок: створення продукту (класично – нового, який стає затребуваний). У нашому ж випадку, читай як «створення державою максимально сприятливих умов будівельникам та девелоперам ринку нерухомості для забезпечення їм можливостей для простого та швидкого будівництва житла».

Що сюди можна віднести:

1) Кроки на пониження собівартості будівництва: звільнення від сплати за користування земельними ділянками; 0% ПДВ з матеріалів, імпортних мит, послуг, податки з нарахування заробітних плат своїм працівникам; тимчасова лібералізація по планувальним рішенням та конструктивів будівництва згідно ДБН та БНіП та ін.

2) Для прискорення початку будівництва: повна лояльність та не втручання державних органів у дозвільну документацію – повна декларативність.

3) Фінансова допомога: державні та комерційні кредити будівельникам під низькі відсотки, для забезпечення фінансування будівництва на початковій його стадії. Кредити для закупівлі великогабаритної будівельної техніки та/або лізингові програми.

4) Сприяння появі нових будівельних компаній на ринку України, сюди ж експрес ліцензування, сюди ж заохочення іноземних компаній до виходу на український ринок.

5) Сприяння розвитку супутніх галузей, які своїми продуктами забезпечують будівельну галузь.

Другий напрямок: створення попиту. Щодо відбудови – заходи на підвищення добробуту населення, закладання комплексних всебічних заходів на появу платоспроможних кінцевих покупців (адже, хтось може собі дозволити купити житло, а хтось лише мріє про таку можливість, і лише один із них є потенційний покупець):

1) Іпотека. Доступна у частині первинного внеску та відсотків по щорічному обслуговуванні кредиту.

2) Державні програми лізингу та довгострокової оренди житла з можливістю його викупу у власність.

3) Реальна активізація програм з забезпечення житлом військовослужбовців та держслужбовців.

4) Старт держпрограми з надання тимчасового житла для малозабезпечених. Можливо сюди ж – суттєва одноразова фінансова допомога для переселенців.

5) Максимальне зняття податкового та контролюючого навантаження з малого та середнього бізнесу, що має спричинити розвиток та створення робочих місць, адже після повного знищення багатьох містоутворюючих підприємств, безробіття буде колосальним.

Мабуть у наших реаліях необхідно буде задіяти обидва напрямки та можливі іх механізми. А державі спрямувати девелоперів до покупців, а покупців до девелоперів.

P.s. Звичайно, є ще великий прошарок великих та малих «професійних інвесторів», які точно відіграють свою роль у ціноутворенні та попиті другого етапу відбудови, але про них іншим разом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]