Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.09.2019 16:29

Чому Луцьк досі без реформи?

Начальниця Управління з питань реклами КМДА

За рік спроб і намагань провести реформу в Луцьку, на жаль, блискучими результатами похвалитись ми не можемо. Чому так?

Кожне місто унікальне, у кожного своє минуле і своє майбутнє. Однак реформування зовнішньої реклами неминуче скрізь, як глобалізація чи діджиталізація, рано чи пізно час наздоганяє кожного. За рік спроб і намагань провести реформу в Луцьку, на жаль, блискучими результатами похвалитись ми не можемо. Чому так?

З чого починалась реформа?

Перші кроки міської влади Луцька на етапі розробки реформи були цілком раціональні. Був організований круглий стіл, на який запросили представників Асоціації та місцевих операторів. Тоді домовились створити робочу групу та підписати меморандум про співпрацю між містом і операторами. Мушу визнати, досі робоча група так і не запрацювала, а документ так і не був підписаний. Хоча його проект Асоціація давно підготувала.

За зачиненими дверима

Наразі міська влада готує зміни до Концепції розміщення зовнішньої реклами. Це, звісно, похвально, але турбує інше — до розробки документа не залучені учасники ринку. З гіркого досвіду інших міст можу сказати, якщо за круглим столом не знайдено консенсусу між мерією, бізнесом і громадськістю — віз нікуди не поїде. Об цей камінь розбивала лоби влада багатьох міст.

Ризик конфлікту інтересів

Велике хвилювання викликає те, що місто почало видавати дозволи на розміщення рекламних конструкцій комунальному підприємству «Луцькреклама». Це загрожує порушенням антимонопольного законодавства і конфліктом інтересів. Поясню, в чому проблема.

«Луцькреклама» має контрольні функції. Тобто відповідає за правомірність розміщення рекламних конструкцій, їх технічний стан, демонтаж самовільно встановлених рекламних носіїв. Також серед функцій комунального підприємства контроль за своєчасністю надходження до міського бюджету плати за тимчасове користування місцями. Виходить, що «Луцькреклама» сама себе контролює. Так не може бути.

Гарна сторона медалі

Слід зазначити, що місто дійсно дослухалось до низки зауважень і внесло їх до тексту Концепції. Але, наголошую, відсутність робочої групи не дає розуміння спільної стратегії дій «влада – бізнес» і загрожує тим, що навіть найкращі напрацювання не будуть втілені в життя. Тому дуже хотілося б порадити міській владі все ж таки усунути ризики, які загрожують зривом реформи.

Завжди підставимо плече

Асоціація щиро підтримує прагнення місцевих органів влади навести лад на ринку зовнішньої реклами. В усіх містах, і в Луцьку передусім. Ми розуміємо, що немає універсальних Порядків, кожне місто по-своєму унікальне, з його історією, масштабами та потребами. Тому зі свого боку ми всіляко намагаємося донести, що не можна просто скопіювати успішний досвід іншого міста і чекати такого ж результату. Не можна і силою змусити ринок функціонувати стабільно. Втручання влади потрібне тільки в одному випадку — коли розробляють й ухвалюють Правила і Схему розміщення рекламних конструкцій. І найважливішим тут є знайдений консенсус із громадою та операторами міста. Сподіваємось, міська влада Луцька стане саме на цей шлях.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]