Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.11.2015 13:36

Боротьба з корупцією перестає бути міфом

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Днями у Києві пройшла Міжнародна антикорупційна конференці я “Запобігаємо. Боремось. Діємо”. Варто визнати, що це справді наймасштабніший за часів незалежності України публічний захід у сфері запобігання та протидії корупції.

Днями у Києві пройшла Міжнародна антикорупційна конференція “Запобігаємо. Боремось. Діємо”. Варто визнати, що це справді наймасштабніший за часів незалежності України публічний захід у сфері запобігання та протидії корупції .   В ньому взяли участь   багато іноземних спікерів з різних країн світу. Серед них діючі або колишні міністри, голови антикорупційних органів, прокурори. Конференція мала за мету: стати майданчиком для чесного та відкритого діалогу держави, бізнесу та громадянського суспільства; представити найкращий міжнародний досвід з тих країн, які мають практичні успіхи у запобіганні та подоланні корупції; зібрати разом в одній аудиторії усі сторони, залучені до антикорупційної реформи: детективів, прокурорів, суддів, журналістів, громадянських активістів, тощо; підтримати та замотивувати новостворені державні антикорупційні інституції, надавши їм необхідну місцеву та міжнародну підтримку задля ефективного виконання їх функцій та досягнення результату.
 
Саме після Європейської революції нова влада під тиском  громадськості почала проводити антикорупційні реформи:  розроблено антикорупційну стратегію на 2014 – 2017 роки; Закон щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів; утворені нові органи   —   Національне агенство з питань запобігання корупції, Національне антикорупційне бюро, Бізнес-омбудсмен; триває утворення   Державного бюро розслідувань та антикорупційної прокуратури;   розвивається   електронне урядування.

Цей процес інституціонального і законодавчого забезпечення майже завершений, а відповідно – настав час переходу від теорії до практики. Про певні дії можна говорити вже сьогодні. У зв ’ язку з проведенням антикорупційних реформ відбулись кардинальні зміни у кадровому складі прокуратури – звільнено 4 тисячі співробітників. Паралельно проводиться конкурс з обрання 700 місцевих прокурорів.  

Створено Патрульну поліцію, кадровий набір якої проводився у доволі жорсткий спосіб.  Необхідно, аби за такою аналогією відбувався і конкурс
 на суддівські посади, присяжних, прокурорів. Адже до української судової системи багато питань.
 
Утім, іноземні експерти вважають, що наразі Україною зроблено ще недостатньо для належної боротьби з корупцією. Вони продовжують ретельно стежити за антикорупційною діяльністю і ми маємо показати хороший результат, бо інакше залучення інвесторів в країну буде неможливим, а це, відповідно, унеможливить  і успішний розвиток держави.
 
Та для повного викорінення корупції лише внутрішньої боротьби з цим ганебним явищем недостатньо. Багато осіб, яких звинувачено у корупції, переховуються за кордоном і продовжують вести свою незаконну діяльність звідти. Цьому треба теж покласти край. Тому я вітаю пропозицію   заснувати на міжнародній основі міжнародну антикорупційну місію та надати   їй за участю ЄС та США можливість відкривати провадження за межами України, допустивши до баз даних як СБУ, так і Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, ГП
У.    
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]