Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.08.2019 12:29

Робота для "Дельфіна"

Президент DiXi Grouр

Завдання нарощувати видобуток власного газу згадується у програмах майже всіх політичних партій, які пройшли у парламент.

Завдання нарощувати видобуток власного газу згадується у програмах майже всіх політичних партій, які пройшли у парламент. Такі цілі виставляє «Слуга народу», «Голос», «Європейська Солідарність», «Батьківщина». Ціль благородна, адже використання власників ресурсів – це шлях до посилення енергетичної незалежності країни.

Однак інвестиції у видобуток вимагають великих коштів і багато часу. Особливість такого бізнесу – необхідність вкладення значних інвестицій на початку проекту (для розвідки, буріння), і повернення їх уже під час видобутку газу, протягом тривалого часу. Саме тому для видобувних компаній, які починають працювати з країною, так важливою є можливість планувати свою діяльність не на рік-два, а на кілька десятків років. Стабільність законодавства і послідовність політики уряду – один із найбільш важливих факторів оцінки політичних ризиків компаній.

Послідовність політики уряду має бути видимою з перших кроків роботи з інвестором. Чи на етапі проведення аукціонів з видачі ліцензій, чи на етапі оголошення конкурсу по УРП – важливо, щоб правила для компаній були чітко прописаними і зрозумілими. Таким чином буде забезпечена максимальна конкуренція, а результат буде зрозумілим для всіх учасників конкурсу.

Новий уряд, що буде сформований восени, працюватиме над ситуацією, що склалась з конкурсом по ділянці «Дельфін», та конкурсом на УРП по трьох нових ділянках. Щоб розраховувати на увагу та участь відповідальних та міжнародних інвесторів, важливо, щоб було враховано наступні фактори:

1. Тривалість конкурсу. Вона має бути довшою. Якщо ми хочемо іноземних інвесторів на ділянку, до них треба добігти. Будемо чесними – великі інвестори до нас у довгій черзі поки не стоять.

2. Інформація про ділянку. Чим більше інформації, тим чіткіше розумітиме компанія, що треба робити і наскільки приваблива пропозиція. Тим кращою буде і заявка. Такі матеріали готували Держгеонадра і Асоціація газовидобувних компаній, але їх треба випускати більше і поширювати далі.

3. Прозорість і публічність процесу. Справедливо сказати, що конкурс на УРП щодо 9 нафтогазових ділянок був доступним для зовнішніх експертів, Міністерство енергетики дало безперешкодний доступ до всіх заявок. Принцип відкритості має бути дотриманий надалі.

4. Критерії оцінки. Критерії мають бути зрозумілими і чіткими. Вони також мають засновуватись на тому, що потрібно уряду в першу чергу: гроші від розподілу продукції? бонус на першому етапі? швидкість вкладених інвестицій і отримання перших результатів? Усе відразу отримати неможливо, треба виставляти пріоритети.

5. Сформована переговорна позиція уряду. Іти на переговори з компанією, яка до того уклала вже багато аналогічних договорів, треба підготовленим. З іншого боку столу будуть сидіти юристи і переговорники з багаторічним стажем, з нашого - новачки. Для цього треба мати вже в руках сформовану позицію по «червоних лініях», ідеально - модельну угоду, по якій вести переговори. Аналітичний центр «Діксі Груп» планує перекласти кілька угод, які використовувались в інших країнах, і вже найближчим часом передати українську версію уряду – для формування власного бачення, позиції та відповідного документу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]