Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.01.2019 19:23

Спільні риси соціально-економічної моделі України та ОАЕ

Провідний юрист ІЕПД НАН України

Мова буде про певні несподівані схожі риси у двох країнах

Минулого тижня мені на очі потрапила книга “The Political Economy of Energy, Finance and Security in the United Arab Emirates: Between the Majilis and the Market”. Спочатку я відкинув ідею розглядання цієї теми, оскільки, здається, між транзитером палива та одним із відомих його експортерів, спільні риси мали б бути суто випадковим збігом. Але після навіть початкового аналізу стає зрозумілим, що ми часто використовуємо слово «збіг» для опису кореляцій, що не ми здатні пояснити самостійно.

По-перше, для обох країн характерна наявність так званого «патріотичного олігархату», тобто великих бізнесменів, що мають активи всередині розглядаємої країни та заінтересовані у їхньому розширенні. Такі особи у обох країнах також мають потужний політичний вплив, у тому числі на функціонування енергоринку.

По-друге, обидві країни є регіональними «хотспотами», де часто зіштовхуються інтереси найближчих країн та геополітичних гравців світового рівня, що також зумовлює певні проблеми на енергетичному ринку.

По-третє, у обох країнах популярним способом рішення тривалих суспільних проблем є грошові витрати з метою заглушення незадоволених. Різниця тут у методиці цих витрат: якщо в Україні такі процеси локалізовані у часі (часто біля виборчих кампаній, чи проходять протягом святкових днів) та просторі (у містах, де розташовані активи «патріотичних олігархів» чи виборчого кандидата), то в ОАЕ це є основою суспільного устрою – для опису цього використовуються термін «рантьєризм» чи «держава-рантьє». Читачі, напевно, знають про розподіл доходів із видобутку нафти серед громадян ОАЕ, але треба мати на увазі, що ці кошти громадяни не отримають безоплатно: за гроші вони розраховуються власними правами, а для іноземних громадян, зокрема тих, що не мають власного бізнесу чи працюють не як кваліфіковані фахівці, ситуація із захистом прав людини ще гірша.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]