Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2016 11:04

Реформа енергетики та енергонезалежність: здогадайся сам!

Експерт з питань енергетики Інституту суспільно-економічних досліджень

Експрес-аналіз експрес-програми уряду в сфері енергетики

Судячи з усього, затверджена парламентом програма дій уряду писалася лише з однією метою, аби тільки вчасно і оперативно подати її на розгляд ВР. Документ, на жаль, вибудовує лише загальні пріоритети й фрагментарні напрямки розвитку економіки. Яким чином планує здійснювати енергетичну політику Кабмін Володимира Гройсмана?

Доволі слушно в програмі зауважується про «запровадження ефективних правил та механізмів регулювання ринку, прозорої роботи незалежного регулятора, забезпечення прозорості видобувних галузей. Повний аудит договорів про спільну діяльність, продаж відкликаних договорів на відкритих аукціонах». 

Справді, в умовах збільшення цін на енергоносії, видобуток власного природного газу повинен стати пріоритетним завданням для України. Держава повинна стати енергонезалежною від усіх постачальників газу. Тому це, безумовно, одне з найголовніших завдань для Кабміну. Але збільшувати видобуток газу замало, потрібно ще енергоефективно його використовувати. А для цього потрібно: по-перше, змінити режим оподаткування з фіскального на стимулюючий; по-друге, залучати інвестиції, але вже з огляду на новий фіскальний режим; втретє, потрібно провести технічного  аудиту свердловин; в-четверте, нарощувати ресурсну базу...

На жаль, в урядовій програмі не відображені питання, пов’язані з виконанням ІІІ-го Енергопакету. Необхідно привести енергетичну галузь нашої країни до загально прийнятих у Європі стандартів та правил.

Чого ще бракує в програмі уряду? Наприклад, там згадується енергонезалежність, але у тексті зовсім не розкривається питання, яким чином та за якими пріоритетними напрямками здійснюватиметься політика енергонезалежності України.

Хотілося б ще звернути увагу на кілька наступних кроків, які мають перебувати в центрі уваги уряду, якщо він задекларував наміри й надалі здійснювати реформи в енергетичному секторі. Це:
-Реформа НКРЕКП. Як відомо, законопроект про регулятора ухвалено у першому читанні. Новий закон має забезпечити політичну та інституційну незалежність енергетичного регулятора, тобто його відсторонення від впливу політичних партій, гілок влади і гравців на ринках. Без незалежного регулятора реформа енергетичного ринку неможлива; 
-Реформа ринку електроенергії. Відповідний законопроект зареєстровано у парламенті. Запровадження нового ринку електроенергії за новими європейськими правилами має залишитися серед головних пріоритетів України;
-Прийняття оновленої Енергетичної стратегії та Стратегії енергетичної дипломатії. Зміни внутрішньополітичної та економічної ситуації, а також сучасні глобальні виклики, що постали перед міжнародною спільнотою, вимагають переосмислення і відповідного коригування державної політики України в енергетичній галузі. Також тимчасова окупація територій окремих регіонів України внаслідок агресії РФ істотно вплинули на ситуації в енергетичному секторі, втрата активів мають стати предметом детального аналізу та коригування державної політики з питань безпеки енергозабезпечення.
-Створення передумов для збільшення прозорості та ефективності управління видобувної галуззю. Тобто слід вдатися до перезавантаження правил у видобувній галузі. Це повинно створити привабливі умови для того, щоб іноземні інвестори прийшли на ринок України.
-Стимулювання енергоефективності. В даному випадку йдеться про імплементацію Директиви 2012/27/ЄС «Про енергоефективність», що має стати ключовим результатом реформ в галузі енергоефективності.

У програмі є такий рядок «реорганізація НАК «Нафтогаз України», розділення різних видів діяльності (видобування і транспортування газу, передача і розподіл електроенергії), надання доступу до газотранспортної інфраструктури». Словосполучення «передача і розподіл електроенергії» порушує логіку викладеного, оскільки ці функції не притаманні НАК «Нафтогаз України»…

Загалом, текст програми, що стосується енергетичного блоку не має чітких цілей, завдань та механізмів реалізації цих заходів. Кожен пункт цього блоку повинен мати відповідальних виконавців та строки виконання. Розділ більше схожий на план дій окремого підрозділу Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Зміст більш декларативний аніж дієвий, крім цього деякі пункти вже виконуються.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]