Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.02.2024 20:58

Неапостольське послання до фарисеїв

Український поет, філософ, громадський діяч

Дорогі брати і сестри. Із подивом довідався, що Українська православна церква Київського патріархату анулювала нагороду військовослужбовцю Збройних Сил тому, що він є геєм.

У сержанта «Чорних Запорожців» Віктора Пилипенка відібрали медаль «За жертовність і любов до України». Згідно зі заявою пресслужби Київської патріархії, йдеться про «відкриту пропаганду гріховної ідеології та заперечення існування Бога». Аргументи кліриків зіперті на Перше послання Апостола Павла до Коринтян.

Я понад рік мешкав усамітнено поблизу жіночого монастиря Святого Патапія, розташованого у Греції на горі Гераніа неподалік Коринфу. Завершуючи роботу над новою книжкою, заразом користав із нагоди наїздити ровером кілька тисяч кілометрів у товаристві чудових краєвидів та роздумів про природу Буття.

Який шлях оберуть українці у нинішніх реаліях? Шлях до мракобісся і цивілізаційної ізоляції?

Не треба казати: «Що це? Навіщо?» – всі бо речі створені для своєї мети. (Сир. 51:39-21)

Фундаменталізм у кінцевому підсумку завжди закінчується насиллям. Його адепти апелюватимуть до ваших емоцій, послуговуючись відомими символами. Схоронене під маскою благочинності нутро зіграє в цитати, а потім звинуватить у тому, до чого ви непричетні. Фундаменталізм не має людського обличчя у жодному з його релігійних проявів. Фундаменталізм не бачить різниці між вторгненням в особистий простір та домашнім насиллям.

Що зробила церква по відношенні до захисника держави? Вона позбавила його нагороди. Що зробите ви особисто, якщо народите дитину з іншою ідентичністю? Відправите до дитячого будинку, зламаєте психічно, чи може понівечите, як це роблять з українськими захисниками окупаційні війська Російської Федерації?

З великої війни виростає у кінцевому підсумку гуманізм: пам'ятаймо, якщо хочемо зберегти державу. Публікацією цього есе я офіційно відмовляюся від церковного ордена Святого Миколая Чудотворця, яким нагороджений у 2007 році, за заслуги в утвердженні Церкви. Ця відмова є смиренним виявом моєї любові до усіх нас – не завжди розумних, але створених за світлим задумом Логосу.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи