Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.06.2023 20:46

Вакцинувати чи ні: ціна питання – життя вашої дитини

Практикуючий ЛОР-лікар

Правець – серйозне захворювання, яке викликається бактеріями Clostridium tetani. Бактерії живуть у грунті, пилюці, гної.

“Тепер обов'язково вакциную, нехай тільки трішки зміцніє”, — каже Ірина, мама дівчинки, яку 1.06.2023 року госпіталізували в Івано-Франківську  обласну дитячу лікарню з діагнозом - правець!

24 дні медикаментозної коми, безліч препаратів, трахеостомія - хірургічна операція, що полягає у розтині передньої стінки трахеї з подальшим уведенням до неї спеціальної трубки або утворенням постійного отвору. Виконується для відновлення дихання, а також проведення різних діагностичних і лікувальних маніпуляцій та коли пацієнт перебуває на тривалій інтубації (проведення механічної/штучної вентиляції легень) -  це все дитина пережила тому, що батьки відмовилися провакцинувати її.

Правець - серйозне захворювання, яке викликається бактеріями Clostridium tetani. Бактерії живуть у грунті, пилюці, гної. 

Бактерії можуть потрапити в організм дуже просто: бруд у рані, наступив на іржавий цвях, укус тварини, травмування уламком дерева, поранення на війні. Чим більша рана, тим більший ризик захворіти, але навіть невеликі травми при контакті з брудом можуть призвести до захворювання.

Симптоми правцю можуть розвиватися через кілька днів, або тижнів після контакту з бактеріями. Проявляються найчастіше з наростаючих спазмів м’язів щелепи (так званий тризм), спазми м'язів живота та всього тіла. Також розвиваються проблеми з ковтанням, головний біль, лихоманка і пітливість, зміни артеріального тиску і частоти серцевих скорочень, спазми дихальних шляхів призводять до порушення дихання.   

Смертність навіть при лікуванні сягає 75%.

Чи можна запобігти правцю?

Centers for Disease Control and Prevention, CDC( федеральна агенція МОЗ США, яка розробляє заходи щодо контролю та профілактики захворювань, зокрема інфекційних) та МОЗ України кажуть наступне:

▪️ вакцинація проти правця є найкращим засобом профілактики правця;

▪️ захист від вакцин, як і  імунітет від перенесеної інфекції, не зберігається протягом усього життя;

▪️ вакцинацію проти правця потрібна  для людей будь-якого віку з ревакцинаціями протягом усього життя кожні 10 років.

Щеплення від правця входить до календаря профілактичних щеплень та є безоплатним( тобто за рахунок держави). В нашому календарі є наступна схема  в 2-4-6-18 місяців- 6 років з подальшою ревакцинацією кожні 10 років.

Дитина, завдяки колосальній роботі медиків, на щастя одужує. І мама, маючи такий надскладний досвід, вирішила все таки вакцинувати дитину, але якою ж ціною? 

До речі, на лікування дівчинки  Івано-Франківська обласна дитяча інфекційна лікарня витратила понад 120 тисяч гривень, але найголовніше, що досвід мами не коштував життя дитини.

Важливо! Боятися потрібно правця, а не вакцини. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]