Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.08.2020 12:11

Авіарейси, готелі, концерти. Як повернути гроші за ненадані послуги

Начальник управління розробки продуктів, розвитку дистанційних та альтернативних каналів банку Південний

Хвиля скасованих авіарейсів через пандемію коронавірусу спричинила низку спроб повернути гроші за ненадані послуги – переліт, проживання в готелі, концерти тощо.

Однак авіакомпанії та готелі зайняли оборону: часто вже не обіцяли нічого, а в кращому випадку клієнтам пропонували взяти ваучер або «заморозити» квитки «на потім». Однак не завжди такий варіант підходить. Іноді хочеться просто повернути свої гроші. Що робити в такій ситуації і як може допомогти ваш банк – розповімо в цьому матеріалі.

Відразу обмовимося: банк може допомогти, якщо ви оплатили послугу платіжною карткою. При цьому переказ p2p, тобто з картки на картку, у даному випадку не розглядається. Потрібно саме оплатити послугу (онлайн або офлайн).

Що ж робити, якщо ви заплатили вашою платіжною карткою, не отримали послугу і хочете повернути гроші? 

Річ у тім, що у платіжних систем Visa і Mastercard є правила оскарження транзакцій. Ці правила передбачають можливість опротестування транзакції з метою повернення коштів у разі, якщо вам не була надана послуга з вини продавця.

Авіарейси, готелі, концерти. Як повернути гроші за ненадані послуги
shutterstock_530222965.jpg

Спочатку зверніться до продавця

Якщо вам не була надана послуга (наприклад, скасували рейс або концерт), перше, що потрібно зробити, – звернутися до продавця послуги і спробувати вирішити проблему, що склалася, самостійно. Діалог краще вести в письмовій формі електронною поштою, оскільки в подальшому цю переписку можна буде докласти до суперечки в якості доказової бази, що ви намагалися врегулювати спір самостійно. Платіжна система в разі опротестування транзакції передбачає суворі вимоги, яким повинен слідувати карткодержатель (емітент) до моменту ініціювання спору. Одна з них – «правило 15 днів», яке передбачає 15-денний строк із моменту здійснення транзакції або з моменту, коли послуга повинна була бути надана. Даний строк дається карткодержателю і торговій точці для врегулювання питання в добровільному порядку. Платіжна система не зможе повернути вам гроші за авіаквиток або концерт, що не відбувся, поки ви спочатку самі не вступите в діалог із продавцем. На відміну від телефонної розмови, електронне листування пізніше можна буде передати в банк і платіжну систему в якості підстави для прийняття рішення на вашу користь.

Важливо, аби запити в авіакомпанію надходили з тієї самої електронної скриньки, на яку здійснювалася купівля, щоб вас могли ідентифікувати.

Варто відзначити, що спілкування з авіакомпанією може перетворитися на тривалий і непростий процес. Спочатку з боку авіакомпанії вам можуть бути запропоновані варіанти переоформлення квитка на іншу дату або повернення коштів у вигляді ваучера. Якщо запропоновані варіанти вас не влаштовують, тоді саме час підключити до переговорів банк.

В процес вступає банк

Звернувшись до обслуговуючого банку, необхідно описати ситуацію і пояснити, що запропоновані авіакомпанією варіанти вам не підходять. Необхідно заповнити заяву і показати листування з продавцем послуг. Далі банк формує документи відповідно до встановлених вимог і виставляє обслуговуючому торгову точку банку фінансову претензію через платіжну систему.

Скільки часу є на оскарження?

Повернути гроші за ненадані послуги можна за умови, що з моменту оплати або купівлі товару пройшло не більше 120 днів (або 120 днів із моменту неотримання послуги). Також дається 15 днів на те, щоб самостійно врегулювати питання повернення коштів між покупцем і продавцем.

Варто відзначити, що повернення коштів – процес нешвидкий. Після передачі всієї інформації в банк розгляд вашої заявки орієнтовно займе 30-45 днів залежно від типу платіжної системи. Дані строки регламентовані правилами платіжних систем, і банк не здатний на це вплинути.

Оскаржити можна будь-яку транзакцію за ненадані послуги або неотриманий товар, здійснену в еквайрингу, тобто оплачену на сайті продавця. Не варто плутати еквайринг з оплатою з картки на картку. Це зовсім інший тип розрахунків, і в такому випадку гроші вам ніхто повернути не зможе.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи