Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.01.2018 13:16

Здорове харчування для дітей: 20 кроків від задуму до першого заходу

Маркетинг-консультант, автор проєкту "Здорове харчування для дітей"

Тарілка здорового харчування вперше з’явилася у школах Києва. Але не в їдальнях, а на тематичному уроці, який проводять активісти проекту #ЗдоровеХарчуванняДляДітей. Школярі беруть участь у інтерактивній презентації, після чого кожен створює свою власну та

Якихось два місяці тому я писала про ідею, яка з’явилася у мене після відвідування SHE Congress. Задум був у тому, щоб розпочати освітню програму з питань здорового харчування для школярів. За цей час ми пройшли шлях від задуму до перших заходів пілотного проекту «Здорове харчування для дітей».

Перший захід ми провели 24 січня, рівно через 2 місяці після конгресу. Після уроку діти розповіли, що найбільше їм запам’яталося наступне: як вони робили власну тарілку здорового харчування, як виглядають тарілки інших країн, і як ми пригощали їх яблучками в кінці уроку.

Подивитися більше фото з першого заходу, фото з другого заходу.

Допитливі і щасливі личка другокласників – найкраще підтвердження того, що ми все придумали правильно. Але якими були ці два місяці? Що треба було зробити, щоб проект запрацював?

 

20 кроків від ідеї до першого заходу

1.     1.  Почалося з того, що весь проект я розписала на стіні у себе вдома. Це відбувалося під час прямого ефіру на Facebook, завдяки чому до проекту долучилися активісти з усієї України.

2.    2.   Подосліджувала проблему неправильного харчування в Україні і у світі. Потенційні наслідки і шляхи подолання. Інформації на ці теми  - море, у закордонних джерелах все прекрасно подано. Кому цікаво – пишіть, поділюся посиланнями.

3.    3.   Пройшла за три дні онлайн-курсChild Nutrition & Cooking на Coursersa. Тепер цей курс мають пройти усі працівники проекту, тим більше, що він з українськими субтитрами. Також я дуже рекомендую курс The Science of nutrition на Future Learn (англійською).

4.    4.   Вивчили і продовжуємо вивчати закордонні матеріали на дану тематику – в основному на сайті Національної служби охорони здоров’я (NHS, Велика Британія), ChooseMyPlate (США).

5.    5.   Розробили орієнтовну програму заходів проекту (всього їх буде 5 – про овочі і фрукти, про солодке, про сніданки та ін.).

6.    6.   Створили і протестували на своїх дітях детальний сценарійі презентацію для першого заходу «Тарілка здорового харчування». Попередньо узгодили матеріали з Асоціацією дієтологів України.

7.   7.  Розпочали реєстрацію волонтерів проекту. Наразі проектом займаються близько 20 осіб. Серед них, крім мене, - адміністратор проекту, дослідник, лікарі-педіатри, дизайнер, фотограф, відеооператор, PR-менеджер, фінансист, бухгалтер, юристи, фахівець з краудфандингу, регіональні координатори, потенційні ведучі та асистенти. Долучитися до проекту можна тут.

8.    8   Також розпочато реєстрацію шкіл на заходи проекту. На сьогодні в списку біля 20 шкіл, але маю план збільшити цей перелік до 100 шкіл за найближчі тижні. Зареєструватися до участі в проекті можна тут. Тривалість заходу - 1 урок. Аудиторія - 2-6 класи середніх шкіл, гімназій, ліцеїв. Можна реєструвати 1-11 класи на майбутнє. Вся Україна. Безкоштовно. 

9.      9.  Проведені зустрічі з головою Асоціації дієтологів України, Олегом Швецем, та з заступником голови Центру громадського здоров’я МОЗ України, Владиславом Збанацьким. Вже активно працюємо по різних питаннях – від сценаріїв заходів до поліграфічних матеріалів. Плануємо найближчим часом підписати офіційні меморандуми про співпрацю.

10.  10.  Крім офіційних структур, ми почали проводити зустрічі з представниками соціально відповідального бізнесу, які могли б долучитися до реалізації проекту фінансово. Поки що не можу похвалитися підписаними з партнерами договорами, але інтерес до проекту є, його прекрасно сприймають і висловлюють бажання підтримати. Найближчим часом будемо розробляти конкретні спонсорські пакети. Компанії і особистості, які готові підтримати проект – пишіть мені на facebook.

11.  11.  Також я веду спілкування з деякими українськими зірками, яких теж дуже б хотілося залучити до проекту, як лідерів думок серед дитячої аудиторії. Поки що не можу розкривати деталі. Якщо знаєте особисто когось з celebrities, які можуть асоціюватися зі здоровим образом життя - пишіть мені на facebook.

12. 12.   Розроблено логотип проекту. Я вирішила не сильно заморочуватися з назвою проекту і залишити її зрозумілою, хоч і трохи довгою. Головне, що діткам наш логотип дуже подобається.

 

13.  13.  Створено першу презентацію для партнерів, в якій стисло описано весь проект.

14.  14.  Проведено пілотний флешмоб#МійСуперСніданок, до якого долучилися десятки людей з усієї України.

15. 15. Розроблене опитування для дітей і батьків, щоб уточнити проблему неправильного харчування, пройти його можна тут.

16.  16.  Обрано три школи для проведення пілотного проекту, проведені переговори з вчителями, керівництвом шкіл та батьківськими комітетами. Підготовано офіційний лист для шкіл.

17. 17.   Розроблені візуальні матеріали для пілотного проекту – буклет і тарілка здорового харчування для створення аплікації.

18.  18.  Спільно з юристами розроблено форму дозволу батьків на фото- і відеозйомку дітей під час заходів.

19.  19.  Проведено первинний розрахунок витрат проекту, в залежності від проведення різної кількості і різних форматів заходів. Зараз працюємо над тим, що можна назвати «бізнес-планом» і спілкуємося з експертом з краудфандингу.

20.  20.  Створена сторінка проекту на Facebook, на якій можна слідкувати за нашим розвитком.

Звичайно, були ще десятки маленьких рухів, які ми робили щодня, і про які не варто згадувати тут. Але я завжди собі нагадую, що навіть величезний проект складається з простих кроків, які кожен може подолати.

Про статус проекту на сьогодні можна дізнатися з ось цього стріму (28.01.2018).

Деколи мені здається, що коли задумав щось дійсно добре і корисне, то ідея нібито реалізується сама собою. Або так - коли ти зловив свою хвилю, свою тему, то в тебе стільки енергії, що, здається, всі речі робляться самі по собі. Це прекрасний стан, з якого не хочеться виходити. Подивимося, чи зможу я зберегти його під час наступного етапу проекту – пошуку партнерів.

Далі буде! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]