Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.06.2022 14:48

Чому скасували "нульове" розмитнення для транспортних засобів під час дії воєнного стану?

Засновник, керуючий партнер, адвокат юридичної компанії "Інколанс", радник голови правління комерційного банку

Починаючи з 01.04.2022 року і на період дії ВС, законодавець звільнив від оподаткування ПДВ, акцизним податком операції з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів

З 24.02.2022 року життя кожного українця змінилося. Повномасштабна збройна агресія РФ завдала Україні непоправних втрат та збитків. Та наш народ не зламався! Завдяки мужнім воїнам ЗСУ - ми даємо гідну відсіч ворогу!

Не останнє місце у нашій боротьбі займають волонтери та пересічні громадяни, які згуртувались та допомагають армії, територіальній обороні, медикам і т.д., забезпечуючи їх усім необхідним. Натомість у перші тижні війни, виникла нагальна потреба у великій кількості автомобілів для фронту. Адже, наявність серйозного автопарку на передовій – сприяє вирішенню гуманітарних та військових завдань ЗСУ.

Враховуючи це, на початку березня, Державна митна служба України спростила для організацій, які займаються завезенням в Україну гуманітарних вантажів, оформлення транспортних засобів з європейською реєстрацією, що призначені виключно для ЗСУ.

Проте вже за місяць, 24.03.2022 року, Парламент прийняв Закон України № 2142-IX (набув чинності 05.04.2022 року), який вдосконалює законодавство на період дії воєнного стану (далі за текстом - ВС), зокрема, скасовує податки на ввезення авто в Україну. В Законі України № 2142-IX йдеться саме про розмитнення автомобілів для особистого використання громадян, а не для потреб ЗСУ. Обмежень щодо використання машини після розмитнення немає.

Отже, починаючи з 01.04.2022 року і на період дії ВС, законодавець звільнив від оподаткування ПДВ, акцизним податком операції з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту.

Єдине виключення щодо «нульового» розмитнення – це товари, які мають походження з країни, визнаної державою – окупантом згідно із законом. Окрім цього, діють обмеження щодо екологічних стандартів — не нижче «Євро-2» на легкові авто, та не нижче «Євро-5» для вантажівок та автобусів. Також для ввезення авто знадобиться сертифікат відповідності.

Та попри зменшення податкового навантаження на бажаючих ввезти авто до України, деякі платежі лишилися. Наприклад, необхідно сплатити збір до пенсійного фонду в розмірі від 3% до 5% від ринкової вартості автомобіля, перед першою реєстрацією. А також оплатити вартість свідоцтва про реєстрацію та номерних знаків.

Все ніби гарно, а що ми маємо у підсумку? А у підсумку не так сталося, як гадалося! Комерція перемогла, адже вимоги особисто перетнути кордон законодавством не встановлено. Тобто, будь-яка особа, яка не має обмежень щодо виїзду з України, має право самостійно ввезти собі авто або ж попросити іноземця ввезти авто в Україну. І почалося! Враховуючи великий попит «нульового» розмитнення, черги на польському кордоні досягали кілометрової довжини.

Дійшло до того, що автівки, які йшли на потреби ЗСУ, замість того щоб вже бути на передовій, стояли також у цих чергах, втрачаючи дорогоцінний час. Я вже не говорю про дорогі автівки преміум-класу, які сотнями завозять в Україну, а польські митники тільки й дивуються тому, питаючі чи закінчилася вже Україні війна.

Так, наразі проблема з чергами вже майже усунута, адже Уряд скоротив кількість прикордонних пунктів, на яких можна розмитнити автомобілі для приватних потреб. Раніше розмитнити авто можна було на кожному із пунктів пропуску держкордону, станом на 16.06.2022 року це можливо лише на трьох постах: «Устилуг» та «Грушів» на кордоні з Польщею; «Малий Березний» на кордоні зі Словаччиною.

За інформацією Державної прикордонної служби України, ще однією з проблем є й те, що через «нульове» розмитнення державний бюджет недоотримав значних надходжень. У пояснювальній записці до Законопроекту №7418, який має повернути ПДВ, мито та акциз на транспортні засоби, зазначено, що в результаті дії звільнення від оподаткування ввізним митом, акцизним податком та ПДВ до бюджету не надійшло близько 13 млрд грн. Уряд, автор Законопроекту №7418, пропонує повернути мита на ввезені в Україну авто для власного користування. Згідно з цим, в умовах ВС, коли всі доходи мають бути консолідовані для боротьби з агресором, запровадження пільг на імпорт товарів, що не є товарами першої необхідності та водночас є бюджетоформуючими, має бути переоцінено та переглянуто. Такої ж думки й податковий комітет ВР, який рекомендував Парламенту прийняти за основу і в цілому Законопроект №7418. 21.06.2022 року ВР ухвалила відповідний Законопроект, тож з 01.07.2022 року відновлюється оподаткування на розмитнення автомобілів.

Зазначу, що нещодавно у Парламенті був зареєстрований й альтернативний Законопроект №7418-1, в якому пільга з «нульовим» розмитненням залишається лише для учасників бойових дій. Для решти на період дії ВС пропонують ставку ПДВ 7% (замість 20%) та мита 5% (замість 10%), а акцизний податок залишити без змін. Тож будемо уважно слідкувати за ситуацією.

Також хочу звернути увагу на анонсовану послугу з розмитнення авто в «Дії». Відповідний Законопроект №7466 розробили в Уряді та направили на розгляд Парламенту. За словами Прем’єр-міністра, для розмитнення авто достатньо буде ввести його VIN-код. Розрахунок платежів буде автоматичним, а сплата відбуватиметься прямо в застосунку. Вважаю, що завдяки повній автоматизації відповідного процесу, зникне корупційна складова, адже митники не впливатимуть на формулу розмитнення. Окрім цього, Уряд пропонує звільнити від оподаткування автомобілі з е-двигунами та зменшити ставку для авто з гібридними двигунами.

Підбиваючи підсумки зазначу, що ті, хто має ще намір скористатися «нульовим» акцизом не гайте часу. Та на мою думку, в умовах ВС, коли в Україні йде запекла війна, автомобіль не має бути предметом хизування чи розкоші. До всього слід підходити виважено та з розумом! Будьте раціональними! Сильні, бо єдині! З вірою у перемогу!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]