Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.03.2020 15:35

Як дійти пішки з Єгипту

Засновниця комунікаційної он-лайн платформи "Держслужба ФОРУМ"

Пандемія коронавірусної інфекції COVID-19 з геометричною прогресією рухається світом.

Вона вкладає людей у ліжка лікарень, власне через саму хворобу, вона вносить сум’яття в розум, вселяє тривогу, зачасти паніку. Вона ламає плани, що склалися задовго до настання час «Ч» і примушує переглядати життя людства і формування суспільства. Коронавірус знімає флуктуаційний шум – очищає свідомість від неважливих і другорядних речей, повертаючи кожного від віртуальної реальності, яка змішалася з фактичною, природною реальністю існування людини на планеті.

А тепер без філософії.

У кінці березня я мала, задовго до цього заплановану і оплачену, туристичну поїздку на омріяне тепле море в Шарм-ель-Шейху. Нічого особливого. Серед моїх знайомих безліч таких, що двічі на рік можуть злітати на тиждень до Єгипту. Для мене ж це було вперше і дуже важливо. А враховуючи, що одного разу через травму прийшлося відмінити схожий відпочинок, впевненість, що цього разу все обов’язково складеться, вселяло внутрішню впертість – летіти попри що. Я навіть готова була до того, що залишуся в цій країні на місяць-два, запасшись якщо не хиджабом, то хоча б одягом, що приблизно нагадує мусульманський одяг жінок і перечекаю формальні обмеження пасажирських авіаперевезень.

Однак розум наполягав вивчити всіх «за» і «проти» і вчинити розсудливо.

Найперше – це моніторинг ситуації з захворюванням в країні.

За даними The Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at JHU з їх віртуальної карти динаміка офіційно оприлюдненого захворювання на коронавірусну інфекцію COVID-19 в Єгипті останні декілька днів зростає:
- 67осіб підтверджено захворювання, 1 смертність;
- ріст +13 осіб, 80 - підтверджено захворювання, 2 смертності;
- ріст + 29 осіб, 109 - підтверджено захворювання, 2 смертності.

Це однозначно більше, ніж в Україні. Водночас є розуміння, що офіційне підтвердження лише вершина айсбергу: багато людей не звертаються до лікарень, у когось ще не готові тести, офіційна інформація на сайті оприлюднюється раз в добу-дві.
Окрім того, за повідомленням в ЗМІ станом на 15 березня 2020 року, українські громадяни залишені в Єгипті на карантин, оскільки перебували у готелі, у якому виявлено захворілих. Йдеться про туристів, що відпочивали у готелях «Reef Oasis Beach Resort 5*» та «Sentido Reef Oasis Senses Resort 5*», що також розміщені в Шарм-ель-Шейху. 

Друге – перебувала на постійному зв’язку з турагентством, у якому оформляла поїздку. А також консультувалася з туроператором.

До 13 березня 2020 р. змін в системі відправлень туристів в Єгипет ніяких не було. Чартерні рейси літали за графіком.

Ситуація змінилася 14 березня 2020 р., коли уряд прийняв рішення про тимчасову заборону в'їзду в Україну іноземців та закрив міжнародне регулярне пасажирське сполучення. Водночас туроператори посилаються на виступ Президента України В. Зеленського і закликають звернути увагу всіх туристів, що у своєму зверненні від 13 березня Президент України «наполегливо рекомендує утримуватись від поїздок за кордон без крайньої необхідності». Водночас наголошують, що позатим, частково будуть продовжувати виконувати чартерні рейси. У випадку змін або відміни рейсів, працюватимуть з турагентами індивідуально та інформуватимуть їх про відповідні зміни.

У цей день, наприклад туроператором TUI,  було прийнято рішення йти на зустріч туристам і пропонувати переброньовувати поїздки, які припадають на час карантину, в будь-яких варіаціях. Можливе перенесення дат турів за ціною пошуку на нову дату туру, також можна поміняти країну туру, тривалість, склад туристів, тип номерів, готель і т.д. Оплачені суми переносяться.
. Варто зазначити, що попри завантаженість лінії в суботу, у вихідний реально було додзвонитися до туроператора і поспілкуватися з турагентом.

Однак позиція туроператора така, що повернути вартість заброньованої поїздки станом на 15 березня2020 р. неможливо: «Для всіх громадян, і українських, і іноземних, будь-які зміни, перенесення, скасування турів та інші послуги, зокрема на період обмеження авіасполучення, здійснюватимуться в рамках діючих договорів за умови, якщо органи влади не приймуть інші рішення, що впливатимуть на умови діючих договорів та унеможливлять або обмежать повне виконання умов договорів Туроператором». Для мене це означає від 50% до 100% втрат за туром (у залежності від кількості днів до відправлення).

Тобто, урядом оголошено обмеження, а не заборона перетинання державного кордону, спрямоване на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Розпорядження КМУ від 14 березня 2020 р. № 287-р (далі – Розпорядження) має такий основний зміст:

1. Тимчасово закрити з 00 год. 00 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. пункти пропуску (пункти контролю) через державний кордон для міжнародних пасажирських перевезень, крім здійснення перевезень осіб з метою забезпечення захисту національних інтересів або у зв’язку з виконанням міжнародних зобов’язань, а також представників дипломатичних установ та гуманітарних місій.

2. Тимчасово заборонити з 00 год. 00 хв. 16 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. перетинання державного кордону на в’їзд в Україну для іноземців та осіб без громадянства, крім тих, що мають право на постійне або тимчасове проживання в Україні, є подружжям або дітьми громадян України, працівників іноземних дипломатичних представництв та консульських установ, акредитованих в Україні, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей; водіїв та обслуговуючого персоналу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів. В’їзд в Україну інших категорій іноземців та осіб без громадянства здійснюється за погодженням з Міністерством закордонних справ.

Відтак, у Розпорядженні чітко вказано заборону на в’їзд в Україну для іноземців та осіб без громадянства з 00 год. 00 хв. 16 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р.

Однак, пункт про тимчасове закриття з 00 год. 00 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. пункти пропуску (пункти контролю) через державний кордон для міжнародних пасажирських перевезень є неоднозначним. По-перше, немає чіткої заборони на виїзд з України. По-друге, обмеження щодо тимчасового закриття пунктів перетину кордону стосуються не всіх пунктів. Обмеження на пасажирські авіаперевезення: Ужгород, Івано-Франківськ, Тернопіль, Хмельницький, Ізмаїл, Лиманське, Кульбакіне, Маріуполь, Кривий Ріг, Суми, Рівне, Озерне (Житомир), Черкаси, Полтава, Сокольники. У списку немає Києва і Львова, наприклад, з якого я мала летіти.

Оскільки Розпорядження не дає повної інформації, 15 березня 2020р. вийшло Роз’яснення від МЗС України: що треба знати про в’їзд на територію України та консульську допомогу у зв’язку з #COVID-19 (далі – Роз’яснення).

Згідно цього Роз’яснення станом на 15 березня 2020 р. Україна не встановлювала обмежень на виїзд.

З юридичної точки зору це означає, що туроператори не зобов’язані повертати гроші у випадку відмови туристів від поїздки у розмірах більших, ніж передбачено договором. Тобто умислу туроператорів немає, вони діють згідно законодавства, у якому не продумано про фінансові і моральні збитки туристів.

Сьогодні умови такі, що летіти закордон на відпочинок у період карантину – це однозначно приректи себе на проблеми, які вже сьогодні виникають у туристів, зокрема в Єгипті.

Наразі чартерні рейси продовжують курсувати, але станом на 15 березня 2020 р. їх рух вже не такий стабільний як раніше. Здебільшого авіаперевізники опираються на економічну складову, а так, як кількість туристів, що відмінили поїздки та кількість туристів, що бронюють «гарячі» - різко зменшилася, порожні літаки ніхто не відправлятиме.

Однак, це не виключає повну відсутність чартерних авіаперевезень, оскільки є «обмеження», а не заборона. Тобто, якщо чартерний рейс не відмінено самим перевізником, можете летіти! Якщо пощастить - то буде літак й назад!

Сьогодні вже почалася тенденція до скасування планових рейсів. Зокрема підтверджено скасування вильоту з Шарм-ель-Шейху рейсу PQ 7202  14  березня 2020р. о 07:50.

За словами українських туристів їх виліт відкладено на невизначений час. Спершу казали два дні, тепер до 21 березня 2020 р. Комунікація з туроператором та диспетчером на гарячій лінії посольства є, але ні чітких рекомендацій, ні визначеності ситуації немає. Рекомендація зареєструватися у системі ДРУГ  спрацювала аж через добу – за поясненням адміністратора «сервер лег от резкого скачка нагрузки, слишком сильный вирусный эффект пошел».

Відтак, перша порада в Роз’ясненні що робити українцям, які перебувають за кордоном у відпустці, короткостроковому відрядженні або з іншою метою, яка передбачає повернення додому найближчі 2 тижні є – «спробуйте знайти спосіб повернутися в Україну до 0:00 у ніч з 16 на 17 березня». Тобто потрібно покладатися у першу чергу на самих себе, а потім вже на допомогу інших. Саме таким чином історія про скасований рейс потрапила до мене – люди через соціальні мережі просять про допомогу і це спрацьовує краще, ніж звернення на офіційні «гарачі лінії».

І якщо не вдається самим знайти можливість для повернення, реєструватися в системі ДРУГ - спеціальній системі Міністерства закордонних справ України, в яку вносяться дані туристів і повідомляється МЗС та всім закордонним дипломатичним установам про їх перебування у певній країні. Тоді списки для повернення громадян України додому в разі термінової необхідності у період обмежень будуть формуватися, зокрема, з використанням даних цієї системи. 

Ця неприємна пригода, що трапилася з моїми знайомими, дала мені поштовх для остаточного рішення відмінити туристичну поїздку пропри втрати: фінансові і моральні. І ще раз підкреслила у свідомості мізерність людського існування.

Єгипет – це далека країна. Звідти не приїдеш наземним транспортом. Курорти Єгипту – це оазиси серед пустелі. Дорога з Єгипту – це політ над безлюдними і непридатними до життя територіями. Світ не такий маленький, якщо вимірювати його кроками.

Як дійти пішки з Єгипту? – Ніяк!

При цьому так - рятують засоби цивілізації: Інтернет, можливість зв'язку, налагоджена система комунікації.

Але не варто аж надто на них покладатися.

Довідково:

Станом на 15 березня за кордоном перебувають 14 220 туристів Join UP! — українців та громадян інших держав.

У період з 13 по 16 березня Join UP! не відправляє туристів на відпочинок.

Туристи з України, які відпочивають у Єгипті та мали повертатися 14-15 березня,  повернуться до України рейсами наступного тижня. Перебування цих туристів за кордоном подовжується за рахунок Join UP!.

Туристи Join UP!, які відпочивали у готелях Reef Oasis Beach Resort 5* та Sentido Reef Oasis Senses Resort 5*, наразі не вивозяться. Готелі закриті на карантин, туристам і персоналу заборонено його залишати.

Українці, які не встигнуть повернутися до 16 березня 23:59, будуть вивозитися спеціальними рейсами. Зараз спільно з урядом здійснюється розробка плану евакуації.

Згідно повідомлення від «Державного агентства розвитку туризму України», щодо здійснення вильотів з України в Єгипет, рейси компанії TEZ TOUR з вильотами з України, які заплановані з 15.03.2020 (включно) виконуватися не будуть.

Київ, 16.03.2020 (7W7051, 7W7061) - скасовано
Дніпро, 15.03.2020 (7W3051) - скасовано
Одеса, 16.03.2020 (7W2051) - скасовано

Рейси будуть виконуватися лише на вивіз туристів з закордону. Сплачені кошти будуть перенесені.

За турами з вильотом з 17.03 будуть розглядатися варіанти перенесення дат туру. На заявки з вильотами з 15.03.20 по 03.04.20 надається можливість перенесення дат турів за ціною пошуку на нову дату туру, також можна змінити країну туру, тривалість, склад туристів, тип номерів, готель та інше.  Вильоти з України в Єгипет, які заплановані з 17.03.20 по 03.04.20 будуть виконуватися лише на вивіз туристів з закордону.

Всі чартерні рейси від туроператора СORAL TRAVEL до 07:00 15.03 будуть здійснюватися за розкладом. Туристи (громадяни України) можуть скористатися замовленими послугами або, на свій розсуд, відмовитися від туру.

Тури з датою вильоту з 07:00 15.03 по 03.04 можуть бути переброньовані на інший період, на будь-який доступний для бронювання напрямок туроператора за ціною онлайн.

Всі вильоти і тури від туроператора ANEX TOUR відбудуться за розкладом до 16.03 включно. Станом на зараз громадяни України можуть вилітати та будуть повернені в Україну.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]