Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.09.2017 12:44

Готується "музичний прорив" кордону...

Цими днями на високому березі Дністра під молдавськими Сороками, у відреставрованій старовинній фортеці має відбутися концерт знаменитого композитора Євгена Доги. І хоч це лише за кілька сот метрів від нашої території, навряд чи хто з українців потрапить т

На наступному тижні (22 вересня ц.р.) біля молдавського міста Сороки, на високому березі Дністра, у реставрованій старовинній фортеці відбудеться унікальна подія - концерт відомого композитора сучасності Євгенія Доги. Він виконає тут свої кращі твори. Маестро, якому 1 березня виповнилося вісімдесят років, має намір використати для посилення враження від своєї музики унікальну акустику цитаделі, яка побудована ще в п'ятнадцятому столітті. З цього приводу незвичайний ажіотаж і в Молдові, і в Румунії, і за Дністром - в Україні.

Україна зовсім поруч - всього у декількох сотнях метрів від фортеці - за величним Дністром, що несе свої води від Карпатських гір до Чорного моря. З фортеці, що має високі круглі мури з бійницями, добре видно довколишні українські села в садах, районний центр Ямпіль. Ось там якраз живе незвичайна людина, журналіст, депутат тамтешнього районної ради українець Василь Кізка. Він - великий любитель музики, зокрема, творів молдавського композитора Євгена Доги. Вирішив пан Василь побувати на концерті свого кумира, побачити його наживо. Між Ямполем і Сороками всього вісім кілометрів, через Дністер налагоджений понтонний міст, і він може при потребі побувати на молдавській стороні.

Це і є знаменита фортеця під Сороками. Реставруючи її, майстри завбачливо накрили дахом. Усе вийшло вельми оригінально й зовсім по-домашньому. Камерно, акустично. А за Дністрем - Ямпільський район Вінниччини. Саме сюди 22-го вересня має приїхати Євген Дога...

Але, виявляється, аж ніяк не на концерті. А все тому, що концерт Євгена Доги починається рівно о 18.00, і точно в цей же час закриваються пропускні пункти і на молдавській, і на українській стороні. Кордон беруть на замок. І потрапити додому з того берега можна тільки на наступний ранок, тому, що кордон на обмін візитами громадянами працює тільки в світлий час доби.

Мій колега журналіст Василь Кізка розповідає:

- Головний пропускної міжнародний пункт цього регіону «Ямпіль - Косеуць» розташований всього у двох сотнях кроків від мого будинку. Але скористатися переходом я можу тільки в робочий час. Просто якесь божевілля. Багато сімей породнені на обох берегах Дністра, іноді там або там що-небудь трапляється в людей, потрібна екстрена людська допомога. На жаль, за річку не потрапиш: кордон закритий. Я борюся з цим безглуздям ось уже 26 років. Скільки разів нам обіцяли, що питання ось-ось вирішиться, пропускні пункти почнуть працювати цілодобово. Але йдуть роки, десятиліття, ніщо не змінюється. І завжди це були тільки слова, слова, і нічого більше ...
У травні нинішнього року депутат райради Василь Кізка порушив проблему на засіданні ради про необхідність відкриття автобусного маршруту Ямпіль - Сороки. Райрада одноголосно підтримав цю пропозицію. Його направили на правий берег Дністра. Подолавши водну перешкоду, воно потонуло... в паперах, узгодженнях чиновників. Та й Ямпільський райрада теж уже забули про цю ідею. Все кануло в забуття.

А життя вимагає спілкувань людей, незалежно від міждержавних кордонів. У зв'язку з цим тут трапилася така от історія.

Є в Ямполі відмінна музична школа, яку очолює Ольга Самойлюк. Зрозуміло, що їй іноді, як викладачеві важливо показати своїх талановитих учнів де-небудь у великому місті, багатьом людям, адже в провінційному Ямполі проживає всього лише одинадцять тисяч осіб. Вінниця розташована в 133 кілометрах, до Умані - 203, до Чернівців все 250. А ось молдавські Сороки, з майже 40-тисяним населенням знаходиться всього лише, як говорилося вище, у восьми кілометрах. Тому О. Самойлюк якось, що називається, на свої ризик і відповідальність зібрала музичний десант, і висадила його в найпрестижнішому залі молдовської сторони. Боже, що для неї почалося після повернення додому. Були і крики, і погрози звільненням, ледве-ледве відмінний педагог і музичний фахівець втрималася на роботі. Мало не заклювали.

Але повернемося до головного. Хто б міг відповісти на питання, як Ользі Самойлюк і її вихованцям, тай Василю Кізці, побувати на музичному концерті живої легенди, композитора Євгена Доги в фортеці на березі Дністра? Відповісти на нього поки ніхто не може. І це справжній життєвий абсурд.

                 Чи може музика Євгена Дмитровича Доги стати руйнівником міждержавних кордонів? Що це справді великий композитор, можете переконатись з цієї всесвітньо відомої музики "ОСІННІЙ ВАЛЬС": слухайте - Чи може музика Євгена Дмитровича Доги стати руйнівником міждержавних кордонів? Що це справді великий композитор, можете переконатись з цієї всесвітньо відомої музики "ОСІННІЙ ВАЛЬС": слухайте - https://www.youtube.com/watch?v=lcgSg3GGrZg
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]