Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.05.2014 17:03

Податкова аміністія. Урядовий варіант

Директор Юридичної компанії "Бі ен Сі"

21 травня 2014 року на засіданні Кабінету Міністрів України схвалено законопроект, яким пропонується механізм реалізації податкової амністії для платників податків в Україні.

21 травня 2014 року на засіданні Кабінету Міністрів України схвалено проект Закону Укаїни «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу». Фактично, даним законопроектом урядом пропонується механізм податкової амністії для платників податків в Україні.

Основні положення цього законопроекту передбачають можливість звільнення від відповідальності платників податків за заниження податку на додану вартість та податку на прибуток за періоди до 2014 року при умові сплати 15% податкових зобов’язань.  Тобто, ті підприємці, які змушені були попри свою волю брати участь у незаконних податкових схемах при колишній владі, отримали шанс уникнути відповідальності за порушення податкового законодавства.

Скористатись податковою «індульгенцією»  платники податків зможуть протягом 60 днів з дня набрання чинності таким законом.

При застосуванні податкової амністії  (у проекті Закону вживається термін «податковий компроміс» - О.Г.) уточнення податкових зобов’язань буде здійснюватися платником податків у такій послідовності:

1.Платник податків подає уточнюючий розрахунок за відповідний період до 2014 року (при цьому цей законопроект не передбачає позбавлення платника податків обов’язку сплатити штраф у розмірі трьох відсотків від суми такої недоплати).

2.Контролюючий орган протягом 10 календарних днів з дня , наступного за днем подання уточнюючого розрахунку направляє відповідний запит, який містить інформацію про можливі порушення платником податків вимог податкового законодавства. У разі не направлення такого запиту сума податкових зобов’язань вважається узгодженою

3.Платник податків після отримання запиту на отримання податкової інформації для проведення зустрічної звірки надає відповідь протягом 10 календарних днів.У разі не надання відповіді протягом 10 календарних днів компроміс вважається не досягнутим.

4.За результатами проведення зустрічної звірки складається довідка, яка підписується платником податків і посадовою особою контрольного органу.

5.У разі виявлення заниження податкових зобов’язань (окрім тих, які показувались в уточнюючому розрахунку) , контролюючий орган проводить перевірку і за її результатами приймає податкове повідомлення-рішення.

6.У разі отримання платником податків довідки , податкові зобов’язання , визначенні в уточнюючому розрахунку , або у випадку не направлення такої довідки чи податкового повідомлення-рішення у 60 денний строк після подання уточнюючого розрахунку, така  сума вважається узгодженою.

7.Платник податків сплачує узгоджені податкові зобов’язання визначені в уточнюючому розрахунку та/або податковому повідомленні-рішенні у розмірі 15% від такої узгодженої суми  протягом 10 календарних днів з дня узгодження (при цьому інші 85% такої суми вважається погашеними). У випадку, якщо платник податків починає процедуру адміністративного та/або судового оскарження податкового повідомлення-рішення, яке прийнято за наслідками розгляду контролюючим органом уточнюючого розрахунку, податковий компроміс не застосовується до неузгодженої суми.

Податковий компроміс вважається досягнутим після сплати платником податків узгоджених податкових зобов’язань. Уточнені періоди, які будуть перевірені органами доходів і зборів, не підлягатимуть подальшим перевіркам. Штрафи та пеня до платника податків не застосовуються.

Діяння, вчинене службовою особою (службовими особами) платника податку, що призвело до заниження його податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість, якщо такі податкові зобов’язання уточнені під час застосування податкового компромісута сплачені до бюджетів , не вважається умисним ухиленням від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), а тому такий платник щодо цих сум не може бути притягнений до кримінальної відповідальності.

Важливим моментом цього законопроекту є його норма щодо великих платників податків, згідно якої у разі коли великий платник податків не скористався податковим компромісом та не сплатив до бюджету податкові зобов’язання з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість за податкові періоди до 1 січня 2014 року, контролюючий орган після закінчення строку подання уточнюючого розрахунку для застосування податкового компромісу проводить документальну перевірку такого платника податків .

Окрім цього, цим законопроектом передбачається, що уточнення платником податків податкових зобов’язань шляхом надання уточнюючого розрахунку не впливає на розмір податкових зобов’язань його контрагентів.

Примітка. Наразі  законопроект направлено урядом до парламенту для його реєстрації та подальшого опрацювання  у  профільному комітет і  Верховної Ради України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]