Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.11.2013 16:15

Оскарження відмови у прийнятті податкових накладних для їх реєстрації

Директор Юридичної компанії "Бі ен Сі"

Вищий адміністративний суд України дедалі частіше надає роз’яснення для судів з питань розгляду податкових спорів. 24.10.2013 року ВАСУ надано роз’яснення по питанню оскарження відмови у прийнятті податкових накладних для їх реєстрації у Єдиному державному

24.10.2013 року ВАСУ надано роз’яснення з питань оскарження відмови у прийнятті податкових накладних для їх реєстрації у Єдиному державному реєстрі податкових накладних (надалі – ЄРПН) в інформаційному листі № 1486/12/13-13. 
З цього приводу ВАСУ повідомив, що при визначенні предмета суперечки і належного способу захисту порушених прав та інтересів платника податків у справах про неправомірне неприйняття до реєстрації податкових накладних у ЄРПН суди повинні виходити з наступного. 
За відсутності квитанції про прийняття або неприйняття податкової накладної, така податкова накладна вважається зареєстрованою в ЄРПН впродовж операційного дня, коли вона була відправлена. В той же час, сама квитанція не є рішенням суб'єкта владних повноважень, оскільки вона - лише технічний спосіб інформування платника. У такому разі належним способом захисту порушених прав або інтересів платника є визнання неправомірним неприйняття податкової накладної для реєстрації. Вимоги про зобов'язання податкового органу прийняти податкову накладну, визнання протиправними рішення, дії, бездіяльності податкового органу, визнання представленої накладної зареєстрованої і т. п. слід розглядати як вимогу про визнання протиправним неприйняття податкової накладної для реєстрації. 
Таким чином суди повинні розглянути питання про протиправність неприйняття податкової накладної для реєстрації, незважаючи на те, в якій словесній формі сформульовані позовні вимоги, якщо зі змісту таких вимог виходить, що вони спрямовані на відновлення прав платника, порушених в результаті такого неприйняття.
У зв'язку з цим у суду немає підстав для відмови в позові платнику податків або відмови у відкритті провадження (припиненні провадження) у випадку, якщо таким платником були інакше сформульовані позовні вимоги, фактичним предметом яких є протиправність неприйняття податкової накладної для реєстрації в ЄРПН.
З урахуванням змісту виданого ВАСУ роз’яснення з’явилась надія на зменшення зловживань у судах, які полягали у неприйнятті до розгляду справ, чи припинення провадження у справах, предметом яких була неправомірна відмова податкових органів у прийнятті податкової накладної для реєстрації її у ЄРПН. Це, в свою чергу, надає можливість платнику податків оскаржувати неправомірні дії податкового органу з цього питання не зважаючи на можливі «хитрощі» суду, які полягають у неналежному формулюванні позовних вимог платника податків, що позбавляло останнього можливості належного захисту своїх порушених прав та інтересів, та, доволі часто, мало наслідком непідтвердження податкового кредиту чи зобов’язань платника з випливаючими із цього негативними наслідками.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]