Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.03.2014 08:16

Вперед?

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

Оцінюючи втрати Росії, не варто забувати, що західні країни не застосували проти неї найголовнішої та найстрашнішої зброї

падіння економіки
Від початку українсько-російської кризи російський фондовий ринок упав на 14%. Внаслідок нестабільної ситуації міжнародні рейтингові агентства вже знизили інвестиційний рейтинг Росії зі стабільного до негативного. Відтік закордонних інвестицій з Росії тільки за останній місяць сягнув рекордних 70 мільярдів доларів. За словами керівника державного російського банку «Сбербанк» Германа Грефа, якщо відтік досягне 100 мільярдів (що, ймовірно, відбудеться вже в перспективі кількох наступних тижнів), зростання економіки унеможливиться і на неї чекатиме спад.

Чи відчувають на собі економічні негаразди пересічні росіяни? Звісно, відчують, адже протягом місця рубль впав вже на 11% відносно долара, а рівень інфляції за підсумками лише останнього місяця очікувано складе цілих 7%. Ціни на продовольство та імпортні продукти в Росії невпинно зростають.

Оцінюючи втрати Росії, не варто забувати, що західні країни не застосували проти неї найголовнішої та найстрашнішої зброї – зниження ціни на нафту. Доходи російської економіки більш ніж наполовину складаються з прибутків від продажу нафти та газу. З початку року ціна на нафту за допомогою природних ринкових механізмів вже впала з 111 доларів за барель до 107 і, є ймовірність, продовжить падати. За умови, що західні країни або їх союзники випустять на ринок велику кількість дешевої нафти, російська економіка може обвалитися до дефолтного рівня буквально за два роки.

Для цього США може випустити на ринок нафту з власних резервів або попросити до збільшення експорту свого союзника Саудівську Аравію, яка контролює чверть усіх запасів нафти світу. Вочевидь, що саме це питання буде обговорюватись під час термінового візиту Барака Обами в Саудівську Аравію, запланованого за кілька днів. Одного разу спільними зусиллями американського президента та арабського шейха вже вдалося обвалити економіку СРСР у середині 80-х.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]