Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2019 14:14

Порушення з боку органу ДФС - це не порушення, це дії "на благо держави"?!

Податковий адвокат

Коли ДФС порушує Закон в частині строку розгляду скарги в адміністративному порядку - це не порушення та наслідки, передбачені Законом, не застосовуються - позиція ДФС.

А ти, платник податків, спробуй не встигнути в строк сплатити податки, подати декларацію, подати скаргу …Тут включається Закон…  

Невже Закон для кожного різний?!

За моїм переконанням –доки Закон буде по-різному трактуватись для держоргану та громадян країни, підприємців, доки не «включать» відповідальність  посадових осіб за їх дії та рішення, доки суди будуть мати можливість  безвідповідально приймати будь-яку позицію по справі, говорячи «на біле чорне» та навпаки – правового порядку не буде та ми, адвокати,  будемо займатись не серйозним обґрунтуванням свої позиції в процесі доказування, враховуючи єдину практику, а просто «битись головою об стіну», щоб аби якось допомогти клієнту. 

ДФС у відповідь нам так і буде «викручуватись» та казати – ну і що, ми  ж  наповнюємо бюджет, тобто все  «на благо держави» (до речі, перевіряючі особи ДФС так і кажуть «ми знаємо, що діємо незаконно, але так треба…») 

В мене питання -а хто така держава без платників податків- громадян, підприємців, без нас з вами, та на чиє благо порушується закон?! 

Вибачте за відступ від конкретної теми, яку я хочу викласти в даній публікації, однак кожен день стикаємося із вищевказаним. 

Що стосується мене, люблю читати практичні поради експертів та сама намагаюсь надати саме практичні поради, користуючись особистим досвідом– комусь обов’язково  буде корисно. 

Ітак,  щодо  порядку обчислення строку розгляду скарги в адміністративному порядку на прикладі справи 

19.12.2017р. отримано Рішення про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску, винесене ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

21.12.2017р. направлена Скарга на вказане Рішення до ДФС України. 

Відповідно до ч.4 ст.25 Закону України №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

«…Орган доходів і зборів, який розглядає скаргу платника єдиного внеску, зобов'язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його платнику єдиного внеску протягом 30 календарних днів, наступних за днем отримання скарги, на адресу платника єдиного внеску поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку. Якщо протягом цього строку вмотивоване рішення органом доходів і зборів не надсилається платнику єдиного внеску, така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника єдиного внеску…» 

Аналогічне передбачено Порядком розгляду контролюючими органами скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу, затвердженим Наказом Міністерства фінансів України 09 грудня 2015 року N 1124. 

! Направляти скаргу необхідно обов’язково з повідомленням та описом цінного листа 

16.01.2018р. ДФС України отримала Скаргу від 21.12.2017р., що підтверджується поштовим повідомленням з надписом про вручення.

Виходячи із вищевказаних норм, ДФС України зобов’язана була прийняти вмотивоване рішення та надіслати його платнику протягом 30 календарних днів, наступних за днем отримання скарги, тобто до 15.02.2018р. 

Однак Рішення  про результати розгляду скарги винесене 16.02.2018р., пізніше надіслано, тобто після закінчення встановленого строку 

Здається- ну в цій ситуації протиріч бути не може- чітко вказано «якщо вмотивоване рішення за скаргою не надсилається скаржнику протягом строку, встановленого для розгляду його скарги, така скарга вважається повністю задоволеною на користь скаржника з дня, наступного за останнім днем зазначеного строку» все.. крапка! 

!!! На думку ДФС України ні – в задоволенні скарги було відмовлено

До того ж, для того, щоб приховати пропущення строку, в тексті рішення ДФС України вказує - скарга без зазначення дати та номера поступила 17.01.2018р.

Мабуть гадали, що ми не прослідкуємо таке порушення з їх боку.

 Надалі Рішення про результати розгляду скарги було нами оскаржене в судовому порядку разом із основним- адже вказане порушення є підставою для скасування нарахувань. 

!!!! Тепер увага – що вказала ДФС України в обгрунтування своєї позиції в суді 

У Відзиві на позов вказано «Зазначаємо, що скаргу …. без зазначення дати та номера було отримано ДФС України 17.01.2018 року, що підтверджується штрих-кодом на першому аркуші скарги (копія додається)».

Тож, незрозуміло, яке відношення до штрих-коду (який проставляється органом ДФС на своїх екземплярах кореспонденції) має дата отримання скарги, яка вказується саме в поштовому повідомленні про вручення-адже саме воно повертається платнику, що подав скаргу. 

А якщо б дата на штрих-коді стояла 20.01.2018р.- що це означає, що скарга отримана 20.01.2018р.

Ні, це означає, що внутрішня реєстрація кореспонденції відбулась такою датою, а скарга отримана тоді, коли отримана.  

Дякую суду, який погодився з нашою позицією та в Рішенні вказав:

«..Судом встановлено, що позивач скористався своїм правом на оскарження рішення контролюючого органу в адміністративному порядку шляхом подання скарги до ДФС України щодо рішення Головного управління ДФС у Дніпропетровській області №0188111321 від 14.12.2017 року про застосування до позивача штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску.

Вказана скарга була отримана уповноваженою особою контролюючого органу -16.01.2018 року, що підтверджується відповідною відміткою у рекомендованому повідомленні про вручення  поштового відправлення, при цьому відповідачем було зареєстровано скаргу - 17.01.2018 року, що підтверджується штрих-кодом  на першому аркуші скарги.

Суд зазначає, що перебіг встановленого Порядком строку, за який контролюючий орган, який розглядає скаргу платника податків, зобов'язаний прийняти вмотивоване рішення, починається з наступного дня за днем одержання, а не реєстрації. Таким чином, враховуючи положення податкового законодавства, рішення про розгляд скарги №2302/Т/99-99-11-02-02-25 від 16.02.2018 року, контролюючий орган повинен був прийняти до 15.02.2018 року включно.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку, що відповідачем було порушено строк прийняття рішення, а отже скарга позивача вважається повністю задоволеною на користь платника єдиного внеску.»

Апеляційна скарга, подана органом дфс, була повернена по причині неусунення недоліків.

Тож рішення набрало законної сили. 

До речі, що стосується оскарження податкового повідомлення-рішення- діє аналогічна норма, тільки строки різні (ст.56 Податкового кодексу україни). 

!!! Тож обов'язково перевіряйте строки- адже порушення строку органом ДФС може стати підставою для скасування рішення про нарахування грошового зобов'язання. 

Я вірю у невідворотність відповідальності в тому числі  органів Державної фіскальної служби за незаконні дії, за незаконні рішення! Я вірю в єдину судову практику! 

Щось незрозуміло або є питання з податкового права? Звертайтесь! Пишіть на ел.пошту [email protected] або телефонуйте (067) 301-41-56

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]